Вархељи наредне седмице у Босни и Херцеговини :: Semberija INFO ::

 

Вархељи наредне седмице у Босни и Херцеговини


Европски комесар за проширење Оливер Вархељи 17. маја долази у Босну и Херцеговину. Док имамо велика очекивања, бх. званичници не могу се похвалити да су задате обавезе на европском путу имплементирали.

С каквим порукама ће га дочекати и како ће их видјети Европска унија?

„Од нас се очекује да кренемо оним корацима и према нашим обавезама онако како смо то договорили у смислу принципа и начела за успоставу власти. Што се тиче доласка Вархељија мислим да је направљена једна агенда око испуњавања наших обавеза. Суштина је да се његов долазак треба односити да се договоримо о формату и темама”, мишљења је Борјана Кришто, предсједатељица Вијећа министара БиХ.

Ове поруке су послане из Вијећа министара БиХ уочи доласка европског комесара за проширење. С друге стране, генерални секретар Европског покрета сматра да у нашој земљи преовладава жеља за чланством у ЕУ, али да се у пракси то недовољно показује.

“Ми још нисмо испунили оно што је било задато 15. децембра, ни од оних осам тачака које су изведене од 14 приоритета. Једино што је позитивно јесте што се усвојио акциони план за имплементирање стратегије комуникације институција БиХ у процесу еу интеграција за које је издвојено неких два милиона марака и у наредном периоду ће се ићи са промоцијом европских интеграција и вриједности унутар институција Босне И Херцеговине”, казао је Харис Плакало, главни тајник Еуропског покрета.

Посјету Вархељија аналитичар Иницијативе за еуропску стабилност Ади Ћеримагић види као подршку Европске уније и жељу да се кроз преговоре ради на реформама.

“С обзиром да и финансијска средства која ЕУ има за Босну И Херцеговину до краја мандата ове власти у Босни И Херцеговини и с обзиром на чињеницу да се отварање преговора показало и у искуству Сјеверне Македоније, Албаније, Црне Горе и Србије, није нешто превише значајно. У том смислу ЕУ ће имати слабе карте којим може мотивисати бх. политичаре на неке значајније кораке и реформе.”

Подсјетимо, комесар је посјетио нашу земљу крајем прошле године када је рекао да је европски пут отворен али да се од Босне И Херцеговине очекују резултати

“Ја се искрено надам да ће наше земље чланице прихватити приједлог који је ЕК дала. То је овисно и о вијестима које долазе из земље. Ја се надам да ће ова јединствена прилика, ова јединствена понуда која је дата грађанима Босне и Херцеговине покренути позитивне помаке и позитивну агенду у Босни И Херцеговини. У тим околностима је пуно лакше увјерити наше земље чланице”, поручио је раније.

Европска комисија посебан нагласак ставља на 14 кључних приоритета за напредак наше земље у процесу ЕУ интеграција. Како су навели из Дирекције за ЕУ интеграције са новим сазивом Вијећа министара БиХ направљени су и нови кораци који су важни за реализацију ових приоритета. Па је, између осталог Босна и Херцеговина кандидатски статус добила 15. децембра, а пред институцијама власти су задаци које морају испунити на даљњем путу ка ЕУ.

Нови извјештај о Босни и Херцеговини, који ће бити и први након што је БиХ добила статус кандидата, најављен је за јесен, саопштили су из Дирекције за европске интеграције.


​БХРТ