Амерички гас долази у сусједство БиХ :: Semberija INFO ::

 

Амерички гас долази у сусједство БиХ


ПОДГОРИЦА - Представници Владе Црне Горе и америчких компанија потписали су 12. маја у Подгорици Меморандум за реализацију два енергетска инфраструктурна пројекта којим ће се, према ријечима премијера Дритана Абазовића, између осталог, смањити зависност од руског гаса.

Ријеч је о изградњи терминала за увоз течног природног гаса (ЛНГ) у Црну Гору и инсталацији термоелектране на гас, чије би снабдијевање долазило преко терминала. Пројекти терминала и термоелектране биће у Луци Бар.

"Ово је геополитички значајно за нас јер се умањује зависност од руског гаса, али прије свега говори да знамо гдје желимо да се земља креће у наредних 10, 15, 20 година", рекао је Абазовић.

Меморандум су потписали Абазовић, Phil Pyle  представник Enerflex Energy Systems и Olin L. Wethington предсједник и главни извршни директор Wethington Energy Innovattion.

Wethington је казао да Црна Гора у америчким компанијама има најбољег технолошког партнера.

"Вјерујем да смо осигурали енергетски темељ", рекао је он, а преноси Бизнисинфо..

Потписници меморандума, сагласни су да је ријеч о пројекту који ће обезбиједити енергетску сигурност и створити добре изгледе за даљи енергетски и укупни економски напредак Црне Горе.


​Независне новине