Зеленски: Припремамо се за противнапад, у кратком периоду подузимамо кораке :: Semberija INFO ::

 

Зеленски: Припремамо се за противнапад, у кратком периоду подузимамо кораке


Предсједник Украјине Володимир Зеленски рекао је да како се с великом одлучношћу припремају за противнапад у рату против Русије, да ће подузети важне кораке у кратком времену и да су за то мотивирани.

Током посјете Риму, гдје се у суботу састао са званичницима Италије, Зеленски је одговарао на питања новинара у програму на италијанској државној телевизији.

На подсјећање новинара да је "италијанска јавност уморна од пружања подршке Кијеву", Зеленски је поручио:

"Замислимо да је (руски предсједник Владимир, оп.а.) Путин дошао у земље НАТО-а. Онда ћете у тај рат послати своје грађане, своје очеве, своју дјецу јер сте чланови алијансе. Ја сам прагматична особа. Ваше друштво би то требало разумјети, боље помоћи Украјини него слати своје грађане у рат."

Зеленски је рекао да су своје небо успјели заштитити захваљујући Италији и Француској, те да би изгубили више да није било система противзрачне одбране преузетих из тих земаља.

Наводећи да је важно прекинути рат, Зеленски је устврдио да је Путин "агресиван", а да они не желе живјети у каосу.

Говорећи о телефонском разговору који је имао с кинеским предсједником Кси Ђинпингом, Зеленски је рекао:

"Разговарали смо о важним питањима. Рекао сам да вјерујемо да Пекинг неће испоручивати ​​оружје Москви. Кси је одговорио да они неће испоручивати ​​оружје и да неће подржавати Русију."

Зеленски је кратко прокоментарисао мировне преговоре које су Ватикан и папа Фрањо донијели на дневни ред.

"Поштујем папу, али требамо мир, а не посредника. Позивамо папу да ради на праведном миру као и други челници, али морамо прво направити друге ствари. Не можете посредовати с Путином, ниједна држава на свијету то не може учинити", нагласио је Зеленски.

Изразивши да није вољан разговарати с руским предсједником, Зеленски је устврдио да је излаз за Украјину противнапад те да ће, када дођу до границе с Кримом, подршка Путину унутар Русије опасти.

На питање када ће се украјински противнапад догодити, Зеленски је казао:

"Важни кораци бит ће подузети у кратком времену. Припремамо се с великом одлучношћу и важни кораци ће доћи. Мотивирани смо за то. Не могу дати одговор о времену и методе, али видјет ћете. Вјерујемо у побједу."

О могућности кориштења нуклеарног оружја у рату Зеленски је рекао како сматра да Путин неће користити нуклеарно оружје.

"Нико не зна шта се мота по глави предсједника Русије, али не требамо се бојати. Путин има велику вољу за животом и покушат ће учинити све да живи", казао је Зеленски.


AA / BHRT