У Горажду потврђен случај мишије грознице, Завод за јавно здравство издао препоруке :: Semberija INFO ::

 

У Горажду потврђен случај мишије грознице, Завод за јавно здравство издао препоруке


У Горажду је потврђен случај мишје грознице, а Завод за јавно здравство потврду је добио од Инфективне клинике у Сарајеву.
 
Директорица Завода др. Медина Бичо подсјећа да је болест забиљежена и 1995. године када је имала карактер епидемије. Већ су подузете одређене активности на сузбијања болести и издате препоруке.
 
"Имали смо један званично регистрован случај и током априла смо са фирмом "Гораждестан" провели прољетну дератизацију у свим зградама. Овом приликом савјетујемо свима који дуже времена бораве у природи, јер обично пољски мишеви су ти који су извор инфекције, да пазе да вода и храна не дођу у додир са глодавцима. Обавезно вршити прање руку и водити рачуна уколико постоје неке шупе или спремници за дрва у склопу зграда или негдје друго, обавезно након вршења неког посла извршити дезинфекцију. Такође, приликом чишћења водити рачуна да се не ствара прашина јер управо у тој прашини могу бити честице које посједују овај вирус", упозорила је др. Бичо.
 
Бичо истиче да се ради о зоонози, болести коју узрокује хантан вирус који се налази у излучевинама пољских мишева и неких других глодаваца одакле се респираторним путем преноси на људе.
 
"Симптоми у почетку не упућују да се ради о овом обољењу, јавља се повишена температура са грозницом, неки општи инфективни синдром као што је слабост, губитак апетита и касније хеморагијски синдром гдје обично долази до промјена у капиларима у крвим судовима и најчешће захвата бубреге. Зато се и каже да је акутни бубрежни синдром што у неким случајевима доводи до затајења бубрега и потребе за хемодијализом и нажалост и некад може бити са смртним исходом", прецизирала је др. Бичо.

(Глас Српске)