"Шта ће бити са дечаком? Деца су у страху": Ово су захтјеви одјељења у којем је почињен масакр :: Semberija INFO ::

 

"Шта ће бити са дечаком? Деца су у страху": Ово су захтјеви одјељења у којем је почињен масакр


Фото - Танјуг

БЕОГРАД - Предсједник Савјета родитеља ОШ “Владислав Рибникар” Игор Ђорђевић саопштио је данас за медије седам приједлога представника одјељења седмог два.

- Ми као Савет родитеља јуче смо подржали смо иницијативу одељења седмог два, које је највише погођено овом трагедијом. Тај њихов став је постао став родитеља школе, а да смо добили и подршку представника школе - рекао је Ђорђевић.

1. Захтијевамо реконструкцију догађаја и објашњење како се то догодило и како тече истага и у којој је фази.

2. Тражимо да се родитељима стручно објасни шта ће бити са дјечаком јер код дјеце постоји страх да ће он бити на слободи.

3. Тим психолога и психијатара који ће редовно радити са дјецом седмог два одјељења без учешћа школског психолога ради обезбјеђења непристрасности

4. Ако се одлучи да се школска година настави за дјецу седмог два одјељења мора се наћи начин да они не улазе на главни улаз и да наставу имају у некој од учионица на малом улазу.

5. Предлажемо комплетно реновирање школе до септембра.

6. Пружамо комплетну подршку наставничком кадру.

7. Тражимо да се утврди одговорност људи који су изнијели у јавност списак са именима дјеце који је обишао цијели свијет као и слике родитеља и дјеце и да исти буду санкционисани.

Оно што је школа могла сама да уради, истиче он, попут улаза, учионице, већ је испуњено. Рок за одговор на остале захтјеве је седам дана.

- Овај допис је послат МУП, тужилаштву и свим осталим надлежним органима. Само тражимо да се не ћути и да будемо информисани шта се дешава по овим питањима - рекао је.

Дјеца могу да дођу у школу

- Сва деца која то желе, имају потребе и снаге, која су спремна пре свега, моћи ће данас да дођу у школу - рекао је Ђорђевић на почетку обраћања.

Родитељи су позвани да им се придруже, а школски дан ће трајати максималних 90 минута.

- Прво ће кренути млађи разреди, једна група у осам, друга у десет - рекао је.

Додао је да ће учитељи процијенити да ли је потребно да уђу у учионице или ће остати у дворишту, гдје се окупљају.

Наводи и да ће сутра бити родитељски састанци, те да је то план које је донијело једно кризно тијело.

- Тај план није правио нити Савет родитеља нити управа школе, ни наставничко веће, већ сви заједно, слушајући стручњаке - истакао је.

- Мислим да је битно да се деца што пре врате, да се суоче са страхом. Ако га уопште имају. Већини деце, заиста мислим, ми преносимо страх, поготво млађима. Старији разреди који мало више знају шта се догодило и ту децу мало ближе, нормално је да имају већи страх - оцијенио је.

Подсећамо, прије тачно недјељу дана, Коста К. убио је осморо својих вршњака и школског чувара Драгана Влаховића. Сви су убијени унутар саме школе. Коста К. је ушао на час историје и пуцао на ђаке и наставницу која је у нападу теже повријеђена. Она, као и још неколико ученика, налазе се на болничком лијечењу.

Коста К. је ухапшен истог дана, у школском дворишту ове установе, након што је, поред особља школе, и сам позвао полицију и испричао шта је урадио. Дјечак је потом смјештен у специјалну болницу гдје се његово стање прати, а у међувремену ухапшен је и његов отац, чије је пиштоље користио у нападу и он се налази у притвору.


Глас Српске