Боцан-Харченко: Срби и Руси су се заједно борили за слободу и извојевали побjеду :: Semberija INFO ::

 

Боцан-Харченко: Срби и Руси су се заједно борили за слободу и извојевали побjеду


Данас Русија и Србија заједно обиљежавају свети празник - Дан побједе, каже амбасадор Руске федерације у Србији Александар Боцан-Харченко.

У ауторском тексту за "Политику", Боцан-Харченко наводи да је безусловна капитулација нацистичке Њемачке 9. маја 1945. године за народ означила и крај великог отаџбинског рата, који је однио 27 милиона људи, те да у Русији нема породице коју ова страшна трагедија није задесила.

- На данашњи дан славимо апсолутну побједу над вјероломним и окрутним непријатељем и његовом човекомрзилачком идеологијом, славимо тријумф добра над смрћу. Клањамо се безграничном јунаштву и самопожртвованости генерације наших очева и дједова, који су, стојећи раме уз раме на првим борбеним линијама, у партизанском подземљу и у позадини, по цијену највећих жртава, ненадокнадивих губитака и неизмјерних страдања спасили своју отаџбину, ослободили Европу, одредили исход најкрвавијег свјетског рата - каже руски амбасадор.

Боцан-Харченко додаје да тугујемо за онима који се нису вратили са ратишта и којима није било суђено да дочекају побједу, али и да се са захвалношћу сјећамо оних који су, прошавши кроз страхоте рата, обновили на згариштима миран живот.

- У нашим срцима сјећање на велику побједу не блиједи - године само истичу њен непролазни значај, њену грандиозну моралну висину. Истовремено, посљедњих деценија свједоци смо тога како у низу земаља узима маха цинична кампања ревизије историје и резултата Другог свјетског рата , који су јасно и недвосмислено утврђени одлукама Међународног војног суда у Нирнбергу - каже Боцан-Харченко.

Напомиње да се покушава омаловажити одлучујући допринос СССР-а поразу нацизма и стварању модерне архитектуре међународних односа, чији су центар Уједињене нације.

- Повећава се притисак на саму свјетску организацију и друге инклузивне мултилатералне институције, вјештачки се смањује њихова улога у усаглашавању међудржавних приступа, уништава се култура дијалога и компромиса. Уска група западних земаља, опсједнута сопственом тобожњом искључивошћу, вођена претензијама на свјетску доминацију, настоји да произвољно тумачи међународно право, да га замијени неком врстом конјунктурног "поретка заснованог на правилима" - указује Боцан-Харченко.

Руски амбасадор напомиње да се под маском "учесника национало-ослободилачких покрета" величају помагачи нациста, који су по својој суровости често надмашивали Хитлерове џелате.

- Морам признати да таквих примера има и на Балкану У Приштини се чују позиви да се "очува заоставштина" албанског колаборационисте Џафера Деве, једног од организатора СС дивизије "Скендербег". Поједини хрватски политичари и јавне личности не крију симпатије према вођи мароионетске НДХ Анти Павелићу или загребачком надбискупу Алојзију Степинцу, који се укаљао везама са усташама - напомиње руски амбасадор.

Он додаје да је на глорификацију нацизма, брисање историјског сјећања на борбу совјетског народа против агресије Вермахта 1941-1945, подстицање радикалних десничарских расположења у друштву усмјерена је државна политика актуелних кијевских власти.

- Неонацистички ставови су чврсто укоријењени у редовима украјинских оружаних формација, које већ девет година ратују против цивила у Донбасу, свакодневно подвргавајући варварском гранатирању кућа, вртића, школа и болница - каже Боцан-Харченко.

Указује на то да у "рату до посљедњег Украјинца" Запад за Кијев обавља улогу штаба, као снабдјевача обавјештајним подацима и најсавременијим смртоносним оружјем: цијели војноиндустријски конгломерат НАТО-а и ЕУ дјелује са једином сврхом, како би покушао да ослаби и сломи Русију, те да елите западних земаља то више не крију.

Руски војници се боре за будућност читавог човјечанства

- Против неонацистичких злочинаца, за мирно небо над својом отаџбином и њену безбједност, за будућност читавог човјечанства воде праведну битку руски војници и официри, добровољци Донбаса - насљедници славне војне традиције наше земље - наводи Боцан-Харченко.

Према ријечима руског амбасадора, у склопу неповратних промјена које се дешавају у свијету, формирање истински полицентричног свјетског поретка, престројавање глобалне привреде на основу начела правде и равнотеже интереса, јачање стратешког партнерства Москве и Београда добија све већи значај.

- Само таква - пријатељска и равноправна - сарадња, која се темељи на повјерењу, поштовању и међусобном уважавању интереса, обезбјеђује услове за миран, складан развој читавог човјечанства у његовој цивилизацијској разноликости, омогућава да сачувамо суверенитет и независност које нам је завјештала генерација побједника - поручује Боцан-Харченко.

Он истиче да Дан побједе остаје чврста спона у односима између Русије и Србије, симбол непоколебљивости духовног и историјског јединства наших братских земаља.

- Наши народи су се заједно борили за слободу, заједно одољели нацистичком агресору и заједно извојевали побједу - напомиње руски амбасадор.

Боцан-Харченко додаје да ће церемоније бити одржане у Београду и другим српским градовима, те да искрено захваљује руководству Србије, општинским властима, ветеранским организацијама, друштвима српско-руског пријатељства, удружењима сународника, медијима и широј јавности на непромјенљивој пажњи коју посвећују овим догађајима.

- Нека нас овај Дан побједе још једном подсјети на потребу мирне коегзистенције и солидарности међу народима зарад општег мира, просперитета и благостања. Обавезно ћемо дати све од себе да то постане стварност - поручио је Боцан-Харченко.


Спутњик / РТРС