Цијелу плату 17 година треба одвајати за стан :: Semberija INFO ::

 

Цијелу плату 17 година треба одвајати за стан


Свако ко са просјечном платом у Републици Српској, а која је за март износила 1.258 КМ, жели да ријеши стамбено питање и купи стан од 55 квадрата, мора радити најмање седам, па до чак седамнаест година.

Али, све ово је под условом да сваку зарађену марку своје плате не смије трошити нигдје осим на куповину тог стана, односно нипошто на основне животне потребе.

Овакав сценарио за грађане је немогућа мисија, јер би то значило да се онда буквално морају одрећи и хљеба и млијека да би се смјестили у своја четири зида.

Ријетки су они који само својом зарадом могу приуштити тај луксуз, а већина грађана помоћ искључиво налази у задуживању.

Уз све речено, у наставку ћемо предочити колико је тешко "скућити се" и без кредита и без животних трошкова. За примјер смо узели цијене станова у највећим центрима у Републици Српској - од Бањалуке па до Требиња.

Када је у питању највећи град у Српској, цијена квадрата стана у новоградњи креће се од 3.000 КМ па до чак 4.600 КМ. То практично значи да најјефтинији стан од 55 квадрата у изградњи у Бањалуци кошта 165.000 КМ, а најскупљи 253.000 КМ.

Ако се у обзир узме да је просјечна плата у Српској у марту била 1.258 КМ, то значи да у току једне године радник заради 15.096 КМ. 

То даље значи да радник без икаквих других трошкова (ниједан фенинг од своје плате) за нов стан у Бањалуци мора радити минимум 131 мјесец, односно око 11 година, а највише 201 мјесец, што је готово 17 година.

"Тренутно се најјефтинији квадрат у новоградњи купује у Цитy блоку у Ади. Већ су дигли цијене и у Лазареву. Најскупљи станови од 4.600 КМ су у ауто-школи, тзв. рупи, како је зову инвеститори, то је између УИО БиХ и Синдиката", каже Драган Милановић, директор агенције за некретнине "Ремаx" из Бањалуке.

Према његовим ријечима, готово да нема разлике у цијени у новоградњи, без обзира на локацију.

"У старим зградама се то другачије вреднује. На све то највише утиче понуда и потражња. Јер, кад су поскупјели у новоградњи, онда то прати и староградња. Разлози поскупљења ипак нису исти, све је то тржишно. Такође, на некој старој локацији може бити више станова, али је један реновиран, а други није, па се и цијена, наравно, разликује", појашњава Милановић.

У другом највећем граду у Српској, Бијељини, цијена квадрата у новоградњи се креће од 2.300 до 3.000 КМ, па чак и више. То значи да најјефтинији стан кошта 126.500 КМ, а да цијене иду и преко 165.000 КМ.

Према томе, Бијељинци би просјечну мартовску плату за куповину стана у новоградњи, у најбољем, морали давати пуних осам година, а за оне најлуксузније и више од 11 година свога рада.

У Добоју се за новоградњу издваја од 2.200 до 2.300 КМ по квадрату. Станови се купују у изградњи, а грађани који се одлуче на ову инвестицију морају бити спремни да издвоје од 121.000 КМ па до 126.500 КМ.

На тај начин Добојлије, за нову некретнину, своју просјечну зараду морају преусмјеравати непрекидно између седам и осам година.

Драган Грубан из Агенције за некретнине "Агент Енеx" из Приједора каже за "Независне новине" да се цијена квадрата стана у новоградњи креће од 2.600 до 2.800 КМ у центру града.

Према томе, стан од 55 квадрата је могуће купити за 143.000 па до 154.000 КМ, или у преводу 113, односно 122 просјечне плате.

"Што се тиче половних станова у центру Приједора, цијена им се креће од 1.700 до 1.900 КМ по квадрату, зависно од тога да ли је реновиран или није", рекао је Грубан.

Најјефтинији стан у новоградњи, када су у питању највећи градови у Српској, може се купити у Источном Сарајеву. Из једне агенције за некретнине казали су за "Независне новине" да се цијена квадрата креће од 1950 до 2.700 КМ.

Према томе, за најјефтинији стан је потребно 107.250 КМ, што је 85 просјечних плата. Са друге стране, најскупљи стан кошта 148.500 КМ са ПДВ-ом, што је 118 просјечних мјесечних зарада у Републици Српској.

Југ Српске, тачније његов главни центар Требиње, нимало не заостаје за највећим центрима. Штавише,  од цијене квадрата у овом граду само је већа она у Бањалуци.

Наиме, просјечна цијена у новоградњи по квадратном метру износи 3.300 КМ, па слиједи да је за стан од 55 квадрата потребно издвојити 175.000 КМ.

"То је све са чекањем од годину дана, јер је стан у изградњи. Ми немамо усељивих нових станова, све је то већ продато", кажу из једне требињске агенције за некретнине.

(Независне)