Саопштење Управног одбора Вијећа за штампу и онлине медије у Босни и Херцеговини: За слободу медија :: Semberija INFO ::

 

Саопштење Управног одбора Вијећа за штампу и онлине медије у Босни и Херцеговини: За слободу медија


Вијеће за штампу и онлине медије у Босни и Херцеговини свим медијским радницима честита Свјетски дан слободе медија, подсјећајући јавност на изузетно важну улогу медија. 

Тачна, провјерена и благовремена информација од велике је важности, као и бреме одговорности за сваку написану ријеч, на које су одговорни новинари навикнути пишући о корупцији, криминалу, политичким и бројним другим малверзацијама.

Данас се обиљежава 30. годишњица првог Свјетског дана слободе медија, који је створен да подсјети владе на њихову дужност да подржавају слободу изражавања. Стога, Вијеће за штампу и онлине медије у БиХ сматра неприхватљивим настојања да се клевета у БиХ поново криминализира и изражава забринутост због континуираног раста и све чешћих тужби за клевету против новинара. То представља корак уназад и нису никакве добре намјере јер су медији показали спремност да сами направе искорак и да се боре за што више етичке стандарде кроз примјену Кодекса за штампне и онлине медије БиХ.

У извјештају Репортера без граница Босна и Херцеговина се налази на 64. мјесту - за три је позиције скочила у односу на прошлогодишњи ранг. “Репортери без граница навода да медији у БиХ дјелују у релативно повољном правном окружењу, али у изузетно неповољном политичком и економском миљеу. Они се не осјећају заштићено док раде свој посао. Постоје велике разлике у слободи медија и квалитету новинарства широм земље.”

Због тога Вијеће за штампу и онлине медије у БиХ, на овај Свјетски дан слободе медија, упућује поново позив свим грађанима, да својим реагирањима на нападе на новинаре, на ускраћивање информација новинарима, као и слањем жалби на нетачно и непрофесионално медијско извјештавање, буду носиоци борбе за слободне и одговорне, професионалне медије, као темеље слободном демократском друштву и животу.


УПРАВНИ ОДБОР ВИЈЕЋА ЗА ШТАМПУ И ОНЛИНЕ МЕДИЈЕ У БиХ