КОПЛИ: СРБИЈИ ТРЕБА ПОНУДИТИ ИЗЛАЗ НА МОРЕ, У ЗАМЈЕНУ ЗА ДИО КИМ :: Semberija INFO ::

 

КОПЛИ: СРБИЈИ ТРЕБА ПОНУДИТИ ИЗЛАЗ НА МОРЕ, У ЗАМЈЕНУ ЗА ДИО КИМ


Foto: BN TV/screenshot YouTube
Србији у замјену за дио Косова треба понудити Труманов приједлог – излаз на море, изјавио је синоћ директор Института за стратешке студије у Вашингтону, Грегори Копли.

– Када би се Србији вратио онај дио Косова и Метохије гдје је већинско српско становништво и када би био направљен коридор до западне Албаније, како би Србија добила излаз на море, што је амерички предсједник Труман и захтијевао 1919, онда бисмо имали добитну комбинацију између Србије и Албанаца, било оних са Косова, било оних из Албаније – рекао је Копли за Дневник 2 БН ТВ.

Признања под притиском

Пошто, како каже, комуникације готово да и нема између Приштине и Београда, активно треба да се укључи међународна заједница, вјероватно САД, које би на тај начин показале своју снагу, моћ и престиж на Балкану.
Копли каже да су у овом тренутку лидери на Косову схватили чињеницу да једноставно не могу да направе “државу Косово” да зависи сама од себе, тако да и њима “цуре опције” врло брзо.

– Проблеми се, када је само Косово у питању, неће тако лако и сами ријешити. Међународна признања Косова од држава широм свијета су практично изнуђена притиском и утицајем САД, посебно под Клинтоновом администрацијом, па и оним послије њега – рекао је Копли.

“Нема повратка на старо”

Сада смо дошли у фазу, наводи он, да државе повлаче признања.

Копли је подсјетио да је доста времена провео овдје током 90-их година, пратећи развој ситуације, укључујући Косово.

– Да се разумијемо, Косово се више неће вратити под окриље Србије, као што је то некад било. Наш колега Дарко Трифуновић је изнео недавно план замјене или размјене територија, у замјену за признање, и то је по мени веома разумно – рекао је Копли коментаришући актуелну ситуацију на Косову и Метохији.

Граница између Истока и Запада

Копли каже да су албанско становништво и тзв. ОВК одувијек имали жељу да се уједине с Албанијом и додаје да је то врло могуће и могло би да буде признато од међународне заједнице.

Упитан да ли је песимиста када је у питању Западни Балкан, Копли одговара: “Нећу да кажем ни да сам оптимиста, ни да сам песимиста. Шта видимо сад? Руско-кинески савез, заједно са Турском, у ствари посебно Турска и Русија желе да имају све већи утицај на Западном Балкану. Према томе, овај простор поново постаје граница између Истока и Запада. То би могло да буде искоришћено позитивно или негативно од стране Србије и српског народа, генерално.”

Исто тако, ову ситуацију и САД могу да искористе на позитиван начин, додао је.

Распад ЕУ

Сматра и да ниједна земља региона не може да рачуна на ЕУ, на њену економску помоћ у будућности, јер је, како каже, “почео распад ЕУ”.

– Право је вријеме за Србију да се окрене Британији, као независном играчу, како би она преузела што активнију улогу у региону. И, наравно, Трамповој администрацији. Срби једноставно морају да се окрену сами себи и да се одреде, шта желе и гдје виде себе у будућности. Онда може и да буде нешто позитивно, како за Србију, тако и за Србе генерално – увјерен је Копли.

Оно што Србија жели и треба да буде, то је један моћан мост између Истока и Запада, каже Копли и истиче да је по њему, то велика прилика за Србију да постане право “раскршће Балкана”.

(тањуг)