Папа Фрањо поручио Мађарима: Не затварајте врата странцима :: Semberija INFO ::

 

Папа Фрањо поручио Мађарима: Не затварајте врата странцима


Фото - Танјуг / АП
БУДИМПЕШТА - Папа Фрањо је данас предводио велику мису на отвореном, у којој је позвао Мађаре да не затварају врата мигрантима и онима који су ''страни или другачији од нас'', као одговор на антимигрантску политику мађарског премијера Виктора Орбана.

По различитим процјенама, између 50.000 и 80.000 људи окупило се на тргу и око њега иза зграде парламента у Будимпешти како би видјели Папу посљедњег дана његове посјете Мађарској. Фрањо је поновно говорио о теми коју је отворио првог дана посјете у петак, када је упозорио на опасност од растућег национализма у Европи, али ју је ставио у контекст јеванђеља објаснивши како су затворена врата у супротности с Исусовим учењима.

Орбан, који је био на миси, себе види као заштитника хриршћанских вриједности. Рекао је да неће допустити да се Мађарска претвори у ''земљу миграната'', као што су, како тврди, постале друге земље у Европи те су сада непрепознатљиве аутохтоном становништву.

У својој проповиједи 86-годишњи папа Фрањо рекао је да ако Мађари желе слиједити Исуса, морају избјегавати "затворена врата нашег индивидуализма у друштву све веће изолације; затворена врата наше равнодушности према непривилегиранима и онима који пате; врата која затварамо према онима који су странци или другачији од нас, према мигрантима или сиромашнима".

Папа Фрањо вјерује да мигранти који бјеже од сиромаштва требају бити добродошли и интегрисани јер могу културно обогатити земље домаћине и повећати европско становништво које се смањује. Он сматра да би мигранте, иако државе имају право штитити своје границе, требало распоредити по цијелој Европској унији.

У својој проповиједи Папа је такође говорио против врата ''која су затворена за свијет''. Папа је у свом уобичајеном недјељном обраћању окупљенима након мисе споменуо рат у Украјини, на источној граници Мађарске. Молио је Госпу да бдије над украјинским и руским народом.

"Усадите у срца људи и њихових вођа жељу за изградњом мира и дајте младим генерацијама будућност испуњену надом, а не ратом, будућност пуну колијевки, а не гробница, свијет браће и сестара, а не зидова", поручио је он, а преноси Index.

Тродневно путовање у Мађарску је било прво Папино путовање откако је у марту био хоспитализован због бронхитиса. Он је други папа који је посјетио ту земљу, након Јована Павла II.


Независне новине