Веома висока температура за ово доба године у Шпанији :: Semberija INFO ::

 

Веома висока температура за ово доба године у Шпанији


Foto: Ilustracija
Предвиђа се да ће у појединим дијеловима Шпаније ове седмице температуре достићи 40 степени Целзијуса, а први топлотни талас у години ће стићи мјесец дана раније него лане.

Прољеће у Шпанији ће подсјећати на средину љета ове седмице, пошто ће у појединим регионима температура бити изнад 30 степени, а у неким чак 40 степени, објавио је Блумберг.

Изузетно топао ваздух, који се креће од Африке ка сјеверу довешће до пораста температуре на Иберијском полуострву 25. и 26. априла, а врхунац ће бити ​​ 27. и 28. априла, саопштила је у недељу шпанска метеоролошка агенција.

Агенција је навела да ће високе температуре, заједно са ниском влажношћу и вјетровима од више од 30 километара на сат довести већи дио земље у велики ризик од пожара.

Западна Европа имала је неуобичајено топлу и суву зиму и ови услови ће се вјероватно наставити у прољећним и љетњим мјесецима, према два различита извјештаја европске агенције за посматрање Земље, Коперникус.

Европа је прошле године имала најсушније љето у посљедњих 500 година, док су друга подручја сјеверне хемисфере, од САД до Кине, такође забиљежила велику сушу.

Шпанија је имала други најтоплији и најсушнији март у историји, према подацима америчког Националног центра за информације о животној средини.

Глобална просјечна температура такође је била друга највиша за март од када су почела мерења 1850. године.

Дијелови Шпаније већ ограничавају употребу воде за пољопривреду и индустријски сектор, као и за наводњавање јавних башта или пуњење базена.

У Индији је у регионима на истоку земље прошле седмице забиљежена температура од 40 до 44 степена Целзијусових.

(Танјуг)