Преминуо бх. карикатуриста Хасан Фазлић :: Semberija INFO ::

 

Преминуо бх. карикатуриста Хасан Фазлић


Један од највећих карикатуриста у БиХ Хасан Фазлић преминуо је у 86. години.

Рођен је у Липници 8. октобра 1937. године као прво од укупно осморо дјеце у породици рудара Јусе Фазлића.

До пресељења у Тузлу живио је у родитељској кући. У Тузли је завршио нижу гимназију, а послије ње и Индустријску школу – одсјек електромеханике. Послије завршене средње школе запослио се у Руднику лигнита Липница на послове одржавања електроуређаја и електроинсталација, односно послове јамског електричара. Приликом обављања тих послова, на угљеним зидовима цртао је карикатуре својих претпостављених пословођа, смјеновођа и управника, што је код њих, умјесто љутње, изазвало опште симпатије. За вријеме школовања у нижој гимназији, основе ликовног образовања Фазлић је учио код познатог сликара Драгише Трифковића и вајара Фрање Ледера. Касније је похађао школу сликања коју је водио велики сликарски маг Исмет Мујезиновић.

Радио је за све водеће бх. и југословенске новине, а његове карикатуре су остале својим значењима веома актуелне у сваком погледу.

Јесу се промијенили друштвени системи, јесу се промијенила времена, али универзалност порука које су Фазлићеви цртежи у себи носили су дугорочне и готово непролазне, пише РТВ Слон.


Независне новине