Шмит: Питање државне имовине није ријешено у Дејтону :: Semberija INFO ::

 

Шмит: Питање државне имовине није ријешено у Дејтону


САРАЈЕВО - Нису тачне тврдње да је питање власништва над државном имовином већ ријешено у Дејтону, рекао је Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје.

"Наиме, тврдње да је питање власништва државне имовине већ ријешено у Дејтону нису тачне. То је фундаментално питање које још треба ријешити у овој земљи. Стога је закључак једноставан: бх. политичари – радите свој посао!" рекао је Шмит.

Када је у питању процес како доћи до рјешења, Шмит је навео да су потребни технички и правни разговори који воде до прихватљивог и одрживог рјешења питања расподјеле имовине између државе, ентитета, Дистрикта Брчко, кантона и општина.

"Задатак политичара у БиХ је да коначно проведу Дејтон у потпуности и да о њему не причају измишљене глупости. Поштивање уставног поретка у земљи је камен темељац дуготрајног мира, стабилности и напретка БиХ. Устав БиХ је саставни дио ГФАП-а и одлуке Уставног суда БиХ су коначне, обавезујуће и морају се проводити", поручио је Шмит.

Он је такође напоменуо да ентитети немају право на отцјепљење од БиХ и постоје само на основу Дејтонског устава.

"Суверенитет и територијални интегритет БиХ су неупитни и одлучно одбацујем било какве неодговорне радње у том погледу", казао је.

ОХР и ПИК су јуче почели радити на питању државне имовине када су одржали први састанак на којем је формирана радна група експерата.


Глас Српске