Парламент позива судије из Српске да напусте Уставни суд БиХ :: Semberija INFO ::

 

Парламент позива судије из Српске да напусте Уставни суд БиХ


БАЊАЛУКА - Народна скупштина РС ће на сутрашњој сједници расправљати о двије тачке које се односе на позив судијама у Уставном суду БиХ да се повуку и на тај начин онемогуће његово дјеловање, закључено је на Колегију.


Друга тачка се, како је рекао Ненад Стевандић, предсједник парламента, односи на укидање ограничења за повлачење надлежности из области правосуђа, индиректних пореза и војске, које је Народна скупштина РС усвојила у децембру 2021.

Он је објаснио да је намјера да се, због геополитичких околности, укину рокови када ће ове одлуке ступити на снагу, како би се парламенту оставио простор за дјеловање. Он је рекао да се на дневном реду неће наћи документ у 21 тачки који су представници парламентарних странака усвојили јуче, али да ће се данас на сједници расправљати о заштити имовине РС.

Стевандић је објаснио да је јуче усвојени документ широка политичка платформа за дјеловање у наредном периоду, и да није ни било предвиђено да се ти закључци нађу и тој форми на посланичким клупама.

Рекао је да је Колегиј одлучио да се на сједницу позову предсједници парламентарних странака, али да им се не дозволи обраћање.

Уводничар по обје тачке ће бити Игор Жунић, шеф посланичког клуба СНСД, а за обје тачке ће бити обједињена расправа.

Мирна Савић Бањац из Клуба ПДП-а рекла је да је изненађена што на сједници неће бити план који је јуче представљен, те је истакла да се ради о још једној представи за јавност.

Казала је да је добро да се расправља о овој теми, али да је укидање рокова за пренос надлежности знак да се од тога одустаје.

Игор Жунић, шеф Клуба СНСД, је рекао да ће се у закључцима тражити од судија да напусте Уставни суд БиХ, као и да очекује  да ће у НС РС бити демонстрирано јединство свих странака.

Жунић је појаснио да питање имовине сутра неће бити главна тема расправе, већ позив судијама да се повуку јер је питање недавања легитимитета Уставом суду БиХ везано за питање имовине. Он је рекао да ће питање имовине бити дио расправе народних посланика сутра на сједници, преносе Независне.


Глас Српске