Грађани четири општине на сјеверу Косова бирају градоначелнике :: Semberija INFO ::

 

Грађани четири општине на сјеверу Косова бирају градоначелнике


У четири општине на сјеверу Косова, у којима већински живе Срби, данас се одржавају избори за градоначелнике, а грађани Лепосавића и Звечана бирају и одборнике скупштина општина.

Изборе организују власти у Приштини, након што су Срби напустили косовске институције због захтјева Приштине да се таблице које издаје Министарство унутрашњих послова Србије са именима градова на Косову замијене РКС таблицама које издаје Приштина.

Градоначелници Сјеверне Косовске Митровице, Лепосавића, Звечана и Зубиног Потока из редова Српске листе поднијели су оставке почетком новембра 2022. године.

Ванредни локални избори првобитно су били заказани за децембар прошле године, али су отказани због пораста тензија на сјеверу Косова.

Српска листа коју подржава званични Београд, бојкотује изборе, а бојкот су прихватиле и друге мање странке, као и групе грађана.

За четири градоначелника на сјеверу Косова конкурисаће десет кандидата, од којих само један долази из српске заједнице.

Према подацима Централне изборне комисије Косова (ЦИК), за градоначелнике општина на сјеверу Косова може да гласа 45.095 бирача, а за одборнике општина Лепосавић и Звечан 20.314.

Изборе ће пратити 357 посматрача - представника 31 организације, који ће такође посматрати и процедуре након затварања бирачких места.

Акредитовани посматрачи представљају политичке субјекте, медије, невладине организације и страна представништва која се налазе на Косову.

Из политичких субјеката је 75 посматрача, из НВО 109, док два посматрача представљају амбасаде.

За праћење избора акредитовано је и 170 представника домаћих и међународних медија.

Бирачка мјеста су отворена у 07.00, а биће затворена у 19.00 часова.


БЕТА / БХРТ