Комеморација поводом 78. годишњице пробоја заробљеника логора Јасеновац :: Semberija INFO ::

 

Комеморација поводом 78. годишњице пробоја заробљеника логора Јасеновац


У Спомен-подручју Јасеновац, у Хрватској, данас ће бити одржана Комеморација поводом 78. годишњице пробоја посљедњих заробљеника логора Јасеновац.

Како је најављено, комеморацији ће присуствовати предсједник Хрватске Зоран Милановић, премијер Андреј Пленковић, те делегације хрватске Владе и Сабора, националних мањина и антифашиста.

Претходних година комеморација за жртве усташког логора у Јасеновцу била је одвојена због незадовољства представника народа жртава односом хрватских власти према Независној држави Хрватској (НДХ) и поздравом "За дом спремни".

Данас ће представници државног врха заједно с представницима народа жртава и Савезом антифашиста Хрватске одати почаст убијенима.

У рано јутро прије 78 година,  22. априла 1945.,  посљедњих 600 затвореника кренуло је у пробој из концентрационог логора Јасеновац, гдје су усташке власти затварале и убијале људе због њихове вјерске, националне или идеолошке припадности. Пробој је преживјело само стотињак логораша.

Истовремено, у Спомен-подручју Доња Градина данас ће бити обиљежен Дан сјећања на жртаве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту - Доњој Градини.

До 1991. године Спомен подручје Јасеновац био је јединствено, а распадом СФРЈ подијељено је географски и административно на двије самосталне институције: Спомен-подручје Јасеновац у Републици Хрватској и Спомен-подручје Доња Градина у Босни и Херцеговини.


​БХРТ