Станови у Црној Гори - Цијене и понуда у 2023. години :: Semberija INFO ::

 

Станови у Црној Гори - Цијене и понуда у 2023. години


Црногорско приморје је посљедњих година постало врло популарно одредиште за туристе из региона, али и цијелог свијета. Управо из тог разлога, све већи број људи размишља о куповини некретнине у Црној Гори, посебно у приморском региону.

Усљед све веће експанзије и непредвидиве геополитичке ситуације у свијету, многи немају јасну слику о тренутном тржишном стању.

Уколико и сами размишљате да инвестирате у сопствену некретнину у Црној Гори, а несигурни сте у вези тржишних трендова, у наредним редовима можете прочитати све о тренутној ситуацији - стога испратите текст до краја!

Које су цијене некретнина у Црној Гори у 2023?



Црна Гора је већ неко вријеме једна од најпопуларнијих туристичких дестинација на Медитерану. Њена прелијепа природа, чисто море и богата историја привлаче посјетиоце широм планете.

Када ове бенефите спојите са повољним пореским системом и једноставном процедуром за прибављање папира за легализацију имовине, јасно је зашто је понуда станова у Црној Гори толико примамљива.

Важно је да имате на уму да се тржиште некретнина у овој држави константно развија и расте. То посебно важи за приморски регион, гдје су цијене некретнина знатно више него у осталим дијеловима земље.

Према подацима за 2023. годину, просјечна цијена квадрата стана на приморју износи око 2.000 еура. Међутим, ово је само просјечна цијена, и цијене се могу знатно разликовати у зависности од локације, квадратуре, врсте некретнине и других фактора.

Током 2022. су цијене некретнина порасле за 40%, а овај тренд је присутан и током 2023.
Подаци сугеришу да су најскупље локације су Будва и Тиват.

Цијена једнособног стана у Будви се може наћи за 64.000 евра, док цијена већег двособног стана износи око 90.000 евра. Када је ријеч о луксузним апартмана у Будви, биће вам потребно минимално 100.000 евра, а неки станови достижу чак и цифру од 500.000 евра.

Херцег Нови има тренутно нешто слабију понуду у односу на претходно споменуте градове, али и најнижу цијену некретнина.

Сада, када знате које су цијене некретнина у текућој години, кључно је и да разумијете који конкретно фактори утичу на њихово формирање.

Који фактори утичу на формирање цијена некретнина у 2023?

Један од фактора који утиче на формирање цијена некретнина у Црној Гори је и понуда и потражња. Приморски регион Црне Горе је веома популаран међу купцима, посебно странцима, што значајно утиче на формиарање цијена.

Такође, тренутно постоји велики број инвеститора и градитеља, због чега је понуда станова у овој земљи велика - само у Подгорици се тренутно постоји 200.000 квадрата стамбено-пословног простора у изградњи.

Поред ових фактора, постоје и други који могу утицати на цијене некретнина у Црној Гори. На примјер, политичка стабилност земље, економски развој, али и свјетске економске прилике - све су то фактори који могу утицати на формирање цијена некретнина.

Јасно је да су рат у Украјини и тренутна инфлација значајно допринијели креирању тржишних услова, те је потребно пратити актуелна дешавања како бисте детаљније разумјели тржиште некретнина.

Колико је компликована процедура куповине некретнине у Црној Гори?

Када је у питању куповина некретнина у Црној Гори, постоје неке специфичности које се односе на стране држављане. Наиме, странци могу купити некретнину у Црној Гори, али само ако имају боравишну дозволу.

Боравишна виза или дозвола је документ који вам омогућава легалан боравак у земљи на дужи временски период. Услове за издавање сталне боравишне дозволе одређује надлежни државни орган за спољне послове, уз претходно консултовање са Министарством.

Након добијања боравишне визе, странци имају иста права као и домаћи држављани када је у питању куповина некретнина.

Да ли вриједи инвестирати у некретнине?

Прије куповине некретнине у Црној Гори, важно је да свакако урадите детаљно истраживање и консултујете се са стручњацима, како би избјегли евентуалне грешке и проблеме у будућности.

Оно што је сигурно јесте да су некретнине отпорне на рецесију, јер њихова вриједност наставља да расте упркос економским кризама и падовима.

Када је у питању понуда станова у Црној Гори, она је веома разнолика и прилагођена различитим потребама и захтјевима. Тако постоје мањи једнособни станови, али и велики луксузни апартмани са погледом на море.

Цијене се разликују у зависности од величине стана, локације, опремљености, али и старости некретнине.

Управо због тога, куповина некретнине у Црној Гори може бити одлична инвестиција, посебно уколико се ради о некретнини на атрактивној локацији, која би могла донијети добру зараду у будућности.

Важно је бити опрезан и добро истражити све могућности и ризике прије доношења одлуке о куповини некретнине.

Надамо се да вам је овај блог текст био користан, колико и информативан, те да смо успјели да вам пружимо довољно релевантних података како бисте имали јаснију слику о тржишном стању некретнина - пратите наш сајт за још занимљивих савјета!