Подвиг бијељинских кардиолога, елиминисане листе чeкања: Хероји и након пандемије :: Semberija INFO ::

 

Подвиг бијељинских кардиолога, елиминисане листе чeкања: Хероји и након пандемије


БИЈЕЉИНА - Да је борба за живот сваког пацијента примарни циљ љекара који су спремни да жртвују и слободно вријеме потврђују бијељински кардиолози који су на сопствену иницијативу неколико дана радећи дупле смјене, без накнаде, прегледали 450 људи, елиминишући тако у потпуности листе чекања.

Током пандемије вируса корона јавност је медицинске раднике, због пожртвованости коју су показивали током борбе с том тада непознатом болешћу, називали херојима, а да ту титулу заслужују и сада свједочи овај хумани гест медицинског особља болнице “Свети врачеви” у Бијељини. 

Начелник Одјељења за интернистичке гране у тој здравственој установи Александар Јањичић каже да су на идеју дошли сасвим спонтано те да су у том моменту пацијенти на кардиолошки преглед чекали око два и по мјесеца. 

- Циљ је био да изађемо у сусрет пацијентима који дуже вријеме чекају на кардиолошки преглед, али и у знак захвалности према менаџменту болнице који нам је у посљедње три године обезбиједио одличне услове рада.  Првобитан план је био да радимо викендом, али због раније преузетих обавеза нисмо могли то извести па смо одлучили да радимо радним данима дупле смјене. Стартали смо од осам ујутро и радили до 19 часова. За два дана успјели смо прегледали све пацијенте с листе чекања - рекао је Јањичић.

Додаје да је прегледе обављало седам кардиолога, а у овом хуманом гесту учествовало је и пет медицинских сестара.

- У та два дана лично сам прегледао око 60 пацијената и на срећу нико није имао озбиљно здравствено стање. Није ми било напорно, дупле смјене ми нису тешко пале али оно што ме уморило јесте велики број долазака људи који нису имали индикације за кардиолошки преглед. Људи кад су чули да ћемо радити дупле смјене похрлили су, сви одједном желе код кардиолога и ко треба и ко не, па су за само неколико дана попуњени сви термине у априлу и листа чекања сада је опет око мјесец - казао је Јањичић и додао да су љекари ту да помогну, али да не треба да буду злоупотријебљени.

Јањичић је колегама из других здравствених установа у Српској савјетовао да се воде њиховим примјером како би скратили листе чекања.

- Планирамо ову праксу упражњавати и даље. Кад год будемо у могућности изаћи ћемо у сусрет суграђанима. Увијек ћу се борити да листе буду што краће, с тим да нам пацијенти требају долазити с разлогом, са сумњом на озбиљно обољење које ми кардиолози можемо препознати и ријешити, а не због мишљења - навео је Јањичић.

Из бијељинске болнице су додали да осим рада у амбуланти, њихови кардиолози свакодневно одлазе у ангио салу гдје се ради у двије смјене.

- Уз интервентну кардиологију, већ годину дана, доласком доктора Лазара Ангелкова ради се и електрофизиологија, а да бисмо одговорили на повећане захтјеве пацијената и из других крајева Српске покренули смо набавку опреме за отварање још једне ангио сале и надамо се да ће овај план бити реализован у наредним мјесецима - навели су из болнице “Свети Врачеви” и додали да су иницирали редовне састанке са установама примарне здравствене заштите који гравитирају ка болници, како би комуникација била што ефикаснија, односно да упути кардиолозима буду рационалнији, како би се могло посветити више времена комплекснијим здравственим случајевима.

Квалитетније услуге

У болници “Свети Врачеви” истичу да су доласком новог менаџмента, на челу с директором Златком Максимовићем, у протекле двије и по године унапријеђене многе услуге, почевши од кардиологије која је доживјела прави процват до значајног искорака у лапароскопској хирургији.

- У свим областима медицине омогућене су брже и квалитетније услуге. Наши офтамолози су за операције катаракте једно вријеме организовали рад викендом да пацијенти не би дуго чекали. Такође, уведене су и друге смјене у рад поликлинике и тиме знатно скраћена чекања на специјалистичке и субспецијалистичке прегледе попут реуматолошких, ендокринолошких, гастроентеролошких - рекли су из болнице. 


Глас Српске