Колико грађани БиХ годишње поједу меса? :: Semberija INFO ::

 

Колико грађани БиХ годишње поједу меса?


БАЊАЛУКА, БИЈЕЉИНА - БиХ је, према сајту Ландгеист Мап, на самом дну у односу на земље региона када је у питању потрошња меса по глави становника на годишњем нивоу, па тако просјечен грађанин поједе 43 кг меса, а како истичу наши саговорници, разлог би могао бити смањење куповне моћи.

С друге стране, неки сматрају да то није тачно, те кажу да ће бх. грађани радије купити месо него поврће.
На горенаведеном сајту се наводи да су испред БиХ по потрошњи меса Хрватска са потрошњом од 80 кг по становнику годишње, а прате их држављани Црне Горе са 78 и Словеније са 70 килограма меса по становнику, док је Србија ближа БиХ према конзумацији меса, гдје један становник у просјеку поједе до 56 килограма меса годишње.

Како је истакао Јован Василић из Удружења потрошача "Звоно" Бијељина за "Независне новине", један од разлог што људи користе мање количине месо су свакако цијене.

"Углавном нам се жале да је месо поскупјело у посљедње вријеме. На примјер, пилетина, која је донедавно била јефтина, сад је знатно скупља, а да не говоримо о телетини или другим врстама меса. Све се мање купује, а према онома што чујем у продавницама и тржним центрима, са одјела месница, грађани Бијељине све мање купују, и то углавном месо лошијег квалитета", рекао је Василић и додао да они вјероватно не могу приуштити да неколико пута седмично једу месо.

Како каже, ово је првенствено гледано из перспективе пензионера и људи који живе само од плате.
"Смањена је куповна моћ, људи су почели штедјети, а са пијаца нам кажу да је све мање купаца и да се све купује на комад", додаје он.

И Лазо Шешић, директор Месница код Лазе, потврђује за "Независне" да је примјетно смањена куповна моћ.
"Купаца има, само је смањена куповна моћ, односно не купују се исте количине. Но, није само месо у питању, све су цијене отишле горе и не знамо чему све то води. Не може се цијеном надомјестити оно што немате. Чињеница је да је смањена производња, па људи више не гаје довољно свиња, а сви знамо да је потребан један период да се то обнови и стане на ноге", рекао је Шешић.

С друге стране, Гордана Булић, предсједница Удружења потрошача "Клуб потрошача", за "Независне" каже да су цијене меса драстично порасле и да су као у земљама Европске уније, но да упркос томе бх. грађани купују месо.
"Према нашем искуству, већина бх. грађана ужива у месу и воли месо, а практично се већина наших оброка не може замислити без њега. Неке групе људи, а све их је више, тешко могу да купе месо или купују мање количине, али вјероватно са примањима која имају себи не могу обезбиједити довољне количине", рекла је Булићева и додала да су јој ови подаци упитни, јер, како истиче, потрошачи ће прије купити месо него поврће.

"Ми ипак гледамо да купимо што нам је важно и мислим да ће се грађани радије одлучити за месо, а не за поврће", закључила је она.
 
(Независне)