Грађани БиХ купују и по десет станова у Турској :: Semberija INFO ::

 

Грађани БиХ купују и по десет станова у Турској


И док причамо о новим задужењима и отплатама дуговања, бх. грађани купују некретнине највише у Турској.

Иако су све скупље и на најатрактивнијој дестинацији за држављане БиХ - Алањи, интересирање бх. држављана и даље је велико.

Мирза Сеферовић, власник агенције "Дом у Турској", која се бави продајом некретнина, каже да је потражња у Турској веома велика.

"Такођер, има ту наших људи из дијаспоре, Норвешке, Њемачке и других земаља. Сада расте број бх. држављана. Дијаспора је једно вријеме доминирала, а сада иде опет доминација људи из Босне и Херцеговине", рекао је Сеферовић.

То потврђује и саговорник, који посредује при куповини некретнина у Турској. За грађане БиХ посебно је занимљива анталијска регија, а купаца је све више.

"У Турској смо имали више од 100, 150 клијената само ове године, од којих су неки узели преко 10 станова, па и више. Мислим да доста наших грађана жели да има неку алтернативу на мору и на југу, и због тога се највише одлучују да купују тамо", појаснио је Минет Мусић, савјетник за инвестиције.

Наши саговорници истичу да је драстична разлика у цијенама између некретнина у Турској и у Босни и Херцеговини, што је свакако један од главних разлога за куповину некретнина у тој земљи.

"Стан од неких 65 квадрата можете добити за 65.000 еура, с тим што ви нисте добили само стан, имате базен, паркинг мјесто, климу... Према посљедњим информацијама које имам, такав стан би у БиХ био дупло више, можда чак и тродупло", појашњава Сеферовић.

И док у Турској цвјета продаја некретнина, првенствено због нижих цијена, цијене некретнина у БиХ стално су све веће. У Сарајеву у новоградњи квадратни метар достиже и до осам хиљада марака.

(Независне)