Имате превише куханих јаја за Ускрс? Откривамо колико дуго ће остати јестива :: Semberija INFO ::

 

Имате превише куханих јаја за Ускрс? Откривамо колико дуго ће остати јестива


Да ли сте један од оних који воле да фарбају ускршња јаја и у ту сврху сваке године кувају их много више него што могу да поједу током празничне сезоне?

Ако имате овај „проблем“ а немате довољно чланова породице и других гостију којима можете да их дате, савјетујемо вам да се придржавате сљедећих препорука, како би она што дуже остала јестива, и не бисте морали јаја да баците у смеће.

Ако се правилно чувају, јестива су неколико дана

Тврдо кувана јаја имају краćи рок трајања од свјежих јаја, пошто се у процесу кувања уклања заштитни омотач који спрјечава бактерије да уђу у унутрашњост јајета. Тврдо кувана јаја, која још нису ољуштена, могу остати јестива око недјељу дана, али се морају држати у фрижидеру.

Пошто их у периоду око Ускрса често држимо на собној температури, посебно морамо да обратимо пажњу на то колико дуго их остављамо ван фрижидера. Стручњаци упозоравају да су понекад само два сата на собној температури довољна да се јаје поквари. Наше сопствено искуство често показује да могу да трају и мало дуже. Али из безбједносних разлога, ипак је боље да их држите у фрижидеру што је више могуćе.

(Н1инфо.ба)