Нетфлиx на УКЦ РС снимао документарац о свјетском торакалном хирургу :: Semberija INFO ::

 

Нетфлиx на УКЦ РС снимао документарац о свјетском торакалном хирургу


Нетфликс на Универзитетском клиничком центру Републике Српске (УКЦ РС) снимао је документрани филм о раду свјетског торакалног хирурга из Шпаније Дијега Гонзалеса Риваса.

Наиме,  Нетфликс прави шест документараца о раду Гонзалеса Риваса у шест болница, док је на УКЦ РС одржан дводневни хируршки програм на којем је овај свјетски стручњак заједно са љекарима Клинике за торакалну хирургију, са доктором Марком Кантаром на челу, извео четири хируршка захвата, што је све снимала екипа најпознатијег свјетског провајдера медијских услуга и продукцијска кућа Нетфликс.

Гонзалес Ривас изразио је задовољство што је по шести пут у посјети Српској,  али и Бањалуци као и УКЦ-у.

"Драго ми је што сам са колегама са УКЦ-а могао успјешно извести комплексне операције које се раде методом кроз један јако мали рез. На овај начин желим показати свијету да у малом мјесту у Бањалуци имамо болницу гдје се могу успјешно извести изузетно тешки оперативни захвати", рекао је Ривас.

Сабридин Нуралиев, торакални хирург - онколог из Онкоцентра Санкт Петербург, сматра да је УКЦ на врхунском нивоу, са специјализованом клиником у којој се ради врхунску хирургију.

"У операционој сали је свјетска опрема", рекао је он.

Марко Кантар, доктор на Клиници за торакалну хирургију УКЦ-а, наводи да је Гонзалес Ривас пионир грудне хирургије.

"Са доктором Ривасом смо извели сложене операције, које радимо минимално инвазивном грудном хирургијом кроз мали рез од три-четири центиметра. Оперисани пацијенти за дан-два могу ићи кући", рекао је Кантар.

Владо Ђајић, генерални директор УКЦ-а РС, рекао је да су операционе сале у овој здравственој установи на свјетском нивоу.

"Поносан сам на оно што смо постигли на УКЦ-у, а то је свјетска медицина у Српској. Хвала колегама из Шпаније и Русије који су нас посјетили", рекао је Ђајић.

Из УКЦ-а истичу да је циљ највеће здравствене установе у Српској да има најнапреднију торакалну хирургију у региону, те да ће настави улагати у знање и вјештине медицинског кадра.

У наредном периоду приоритет је и да унипортал роботски-асистирана торакоскопска хирургија постане реалност у овом центру, те да УКЦ буде први центар у региону који ће користити роботску технологију током операција из области торакалне хирургије.

(Независне)