Бициклистичка трка Београд -Бањалука стартује у престоници Србије :: Semberija INFO ::

 

Бициклистичка трка Београд -Бањалука стартује у престоници Србије


БЕОГРАД - Традиционална бициклистичка трка Београд-Бањалука у којој ће учествовати више од 500 такмичара из 30 земаља који ће проћи кроз 15 градова у Србији и Републици Српској, трасом дугом око 600 километара.


Трка стартује са Трга Републике, из центра Београда у 12 часова, а велико финале се очекује у суботу, 22. априла, у Бањалуци око 15 сати. Градски секретар за спорт и омладину Никола Пенић рекао је да су градоначелник Александар Шапић и градске власти одлучни у намјери да подрже ову трку.

Пенић је рекао да је за Београд изузетно значајан однос са Бањалуком и Републиком Српском, па су догађаји попут ове тре више од спорта, те подсјетио да се ових дана одржава и тениски турнир у Бањалуци, на којем учествује један од највећих спортиста данашњице Новак Ђоковић.

- И ова трка ће додатно оснажити наше односе. Очекујем да ће оставити снажан утисак и на наше госте, учеснике из 30 земаља - рекао је Пенић. Директор Бициклистичког савеза Републике Српске Владимир Куваља рекао је да је ова трка важна, колико за Београд и Србију, толико и за Бањалуку и РС, и све градове којима пролази, од Бијељине, Власенице, Добоја, Новог Града, Приједора, па све до Бањалуке.

Навео је да су владе Републике Српске и Србије прогласиле ову трку од највеће важности за паралелне и специјалне везе Српске и Србије из области спорта. - Она је понос грађана и Републике Српске и Србије, као и овог дијела Европе, један је од највећих спортских догађаја, на који долази 30 земаља, тако да можемо рећи да смо направили велику причу - рекао је Куваља.

Од 2007. године, када је основана ова трка као симбол одласка спортиста из Републике Српске према Србији коридором, направљена је, каже он, трка управо тим путем да покаже тај одлазак.

- Данас се она вози од Београда до Бањалуке и у неку руку симболизује повратак наших спортиста и долазак спортиста из Србије, пошто нам сада долазе бициклисти, а већ данима нам долазе тенисери - рекао је Куваља.

Он је додао да је трка стуб јединства и спона између Србије и Српске, поготово на граничном прелазу, када се подигне и на неколико минута нестаје граница, да прође читав бициклистички караван од 500 људи из 30 земаља. - Надам се да ће нестати та граница на један дуг период и након тога. На тај начин симболизујемо пријатељство између Србије и Српске, јер то је нераскидива веза - истакао је Куваља.

Начелник општине Нови Град, домаћина циља посљедње етапе, Мирослав Дрљача рекао је да представља начелнике и градоначелнике градова из Републике Српске, те изразио задовољство одржавањем ове трке између Београда и Бањалуке, два града која се највише воле.


Глас Српске