Пољска и Мађарска забраниле увоз житарица из Украјине :: Semberija INFO ::

 

Пољска и Мађарска забраниле увоз житарица из Украјине


БУДИМПЕШТА/ВАРШАВА - Пољска и Мађарска забраниле су увоз житарица и друге хране из суседне Украјине како би заштитиле домаћи пољопривредни сектор, саопштиле су у суботу владе две земље, након повећаног снабдевања региона житарицама по сниженим ценама.

Украјина је изразила жаљење због одлуке Пољске, рекавши да „решавање разних питања једностраним драстичним акцијама неће убрзати позитивно решавање ситуације”, преноси Ројтерс.

Након што је руска инвазија блокирала неке црноморске луке, велике количине украјинског жита, јефтинијег од оног које је произведено у Европској унији, завршио је у централноевропским државама, због логистичких уских грла снабдевања, што је подигло цене производа локалних пољопривредника, наводи Ројтерс.

У писму Европској комисији прошлог месеца, премијери пет источноевропских земаља саопштили су да потенцијално треба размотрити увоз пољопривредних производа из Украјине, пренео је Танјуг.

Украјинско министарство аграрне политике и хране саопштило је да је пољска забрана у супротности са постојећим билатералним споразумима о извозу, и позвала на разговоре да се то питање реши.

„Разумемо да су пољски пољопривредници у тешкој ситуацији, али треба нагласити да су украјински фармери у овом тренутку у најтежој ситуацији”, наводи се у саопштењу.

Мађарски премијер Виктор Орбан придружио се јуче забрани, рекавши да би статус кво нанео велику штету локалним пољопривредницима.

Орбан није прецизирао када ће забрана увоза украјинског жита и друге хране ступити на снагу, али је навео да ће бити укинута крајем јуна, наводи Ројтерс.

Мађарска Влада је саопштила да се нада променама прописа на нивоу ЕУ, укључујући и поновно разматрање елиминације увозне царине на украјинске производе.


Политика