Ко су купци најскупљих некретнина? :: Semberija INFO ::

 

Ко су купци најскупљих некретнина?


Најскупљи стан у Српској ове године коштао је 680.000 марака и продат је у Бањалуци. Овај град годинама предњачи када је ријеч о висини цијена станова, али су купцима све занимљивији Јахорина и Требиње. Ипак, стиче се утисак да су при куповини некретнина, оне којима је стамбени простор неопходан, замијенили они који имају вишка новца.

Прије 25 година  стан у Бањалуци, нереновиран у згради старије градње, коштао је од 600 до 800 марака по квадрату.

Манојло Поповић каже – толико је коштао први који је продао. Исти станови данас се продају и до четири пута скупље.

- Овакви станови прије годину, годину и по су бли 1.200 - 1.800 КМ по квадрату. Међутим по овим новим цијенама, тражењима, понудама, ови станови се крећу 2.000 до 2.200 КМ - навео је Поповић.

Купац који не гледа стару, него нову градњу мораће да обезбиједи много више новца.

Јер у Бањалуци квадрат нових станова кошта око 4.000 марака.

Ексклузивне жеље добростојећих купаца цијену могу повећати и до 6.000 марака. Слично је и у Требињу гдје квадрат у новој градњи иде и до 5.000 марака.

- То су превисоке цијене за локално становништво.

Они јесу заинтересовани за некретнине и усмјеравају се ка старијој градњи које тренутно нема у понуди. И у великом су проблему и што се тиче кредита.

Сада смо свједоци да су камате повећане и да више нису фиксне - истакла је Соња Ераковић Ђиков, агент за промет некретнина.

Рекорд, по висини цијена, убједљиво држе квадрати на Јахорини.

Они, каже Срђан Чегар, служе за уживање и за цијену се често ни не пита.

- Апартман од 65 метара квадратних цијена је 3.800 евра, има поглед на скијалиште и стазу. У близини је шестосјед и због тога је таква цијена - навео је Чегар.

Према подацима Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове, најскупљи стан у Српској ове године коштао је 680.000 марака и продат је у Бањалуци. Најскупљи квадрат стамбеног простора припада општини Трново, односно Јахорини – чак 7.850 марака.

Као и код остале робе, однос понуде и потражње диктира цијена. Поједини портали тренутно објављују и око 3000 огласа за куповину стана и увијек се тражи још.

- С обзиром да још увијек је јако велика тражња, поготово у великим градовима као Бањалуци, ми имамо притисак на раст цијена, просто јер је тражња толика да понуда не може да задовољи тражњу - нагласила је Драгана Шипрагић, портал "Нађи стан".

Процјењује се да се паду цијена не треба надати у догледно вријеме.

Стагнација је једина могућа.

Мало је домаћих купаца, слагласни су наши саговорници, који могу да себи приуште стан по оваквим цијенама, чак и уз доживотни кредит.

Потражњи већ годинама доприноси новац из дијаспоре која радије инвестира у квадрате, него у банке.


​РТРС