За улазак Србије у ЕУ 44 посто грађана, већина мисли да је Србији потребан јак лидер :: Semberija INFO ::

 

За улазак Србије у ЕУ 44 посто грађана, већина мисли да је Србији потребан јак лидер


Кад би сљедеће седмице био одржан референдум за чланство Србије у Европској унији, 44 посто Срба гласовало би "за", против би било њих 42 посто, док остатак грађана или не зна или не би ни гласао, показало је истраживање "Црте" (Центра за истраживање, транспарентност и одговорност).

Више од половине испитаника сматра како су најважнији политички и сигурносни партнери Србије - Русија и Кина, док је економски најважнија Европска унија.

Додатно, готово 50 посто грађана вјерује да је тренутно најбоља опција за Србију јак лидер који одлуке доноси без скупштине и владе.

Организација Црта провела је телефонско истраживање о политичким ставовима грађана, у периоду од 25. фебруара до 3. марта, а анкетирање је рађено на случајном узорку од 1.011 испитаника.

Истраживање се односило на вањску политику Србије, њене економске, политичке и сигурносне партнере, а грађани су износили ставове и око Косова, стању демократије, као и о томе је ли за Србију најбоље да одлуке доноси јак лидер.

Иако је нешто већи број оних који би у Унију, већи број испитаника (44 наспрам 39 посто) сматра да би од тога Србије имала више штете него користи.

С друге стране, чак 43 посто грађана мисли да Србија никада неће постати чланица ЕУ-а, док 16 посто вјерује да би у Унију Србија могла ући за између шест и 10 година.

Истраживање Црте такође је показало и да највећи број испитаника – 30 посто није сигуран што представља француско-њемачки план о Косову.


Фена / БХРТ