Огромне колоне на границама, превозници чекају и до 10 сати :: Semberija INFO ::

 

Огромне колоне на границама, превозници чекају и до 10 сати


Поједностављени царински поступци олакшали су процедуре на царинским терминалима, али и даље има гужви на границама. Превозници истичу да је додатни проблем настао уласком Хрватске у Шенген, што је довело до детаљнијих прегледа на границама, али и краћег радног времена санитарних инспектора.

За возаче камиона који превозе робу ван граница наше земље, чекање на граничним прелазима саставни је дио посла. Кажу, дуже чекају на балканским, него на границама Европске уније.

Из Теренске канцеларије Сјевероисток Граничне полиције Босне и Херцеговине истичу да у овом дијелу земље нема већих гужви.

"Што се тиче теретног саобраћаја, нема већих задржавања, бар што покрива јединица ГП Бијељина. Нема, ту само евиденција, упис и то је то", каже Вид Илић, вођа тима на Граничном пријелазу Рача.

Из Удружења за међународни и унутрашњи транспорт Републике Српске истичу да је такозвана царина без папира донекле растеретила терминале, али проблеми нису тиме ријешени. 

"Поготово сада, уласком Хрватске у Шенген, гдје су се додатно створиле огромне колоне и чекања, гдје буквално превозници треба им по 10 - 15 сати да би само прешли гранични прелаз и ушли у терминал, такође уласком Хрватске у Шенген скраћено је радно вријеме фитосанитарним инспекторима",  истиче Никола Грбић, предсједник Удружења за међународни и унутрашњи транспорт РС.

У Управи за индиректно опорезивање процјењују да ће у овој години бити обрађено око 900 захтјева за поједностављени царински поступак.

"Од почетка примјене новог Закона о царинској политици у БиХ, стигло је 667 захтјева за поједностављени царински поступак, а до сада их је одобрено 384", наводе из УИО БиХ.

Подсјетимо, Закон о царинској политици БиХ је усвојен још 2015. године, али за његову примјену је било потребно да у БиХ постоји сертификовано тијело за издавање квалификованог дигиталног потписа, што је учињено шест година касније, а примјена закона почела је прошле године.


БХРТ