Вучић: За Србе на Космету додатна помоћ од 28 милиона евра, важно јединство :: Semberija INFO ::

 

Вучић: За Србе на Космету додатна помоћ од 28 милиона евра, важно јединство


РАШКА - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у Рашку, на састанак са политичким представницима Срба са Косова и Метохије, дошао са спремним закључцима које је припремио са премијерком, министрима и Канцеларијом за КиМ и навео да је за Србе на КиМ издвојена додатна помоћ од 28 милиона евра, који ће одмах бити на располагању.

Он је на почетку састанка рекао да ће након разговора о социо-економским мерама разговарати и о политичкој и безбхедносносј ситуацији на целом КиМ и, у складу са тим шта Срби на састанку буду говорили, направиће закључке.

Како је рекао, укупно је предвиђено 28 милиона евра мимо свега што је већ опредијељено и та ће средства одмах бити на располагању.

Он је представио неколико мјера, од којих је прва повећање привремене накнаде, у укупном износу од 6.607.000 евра.

-Друга мера је економско оснаживање незапослених лица преко установа културе, канцеларија за младе. Укупно око 5.606.000 евра је опредељено за ово, јер имамо лица са високом и вишом спремом који ће добити накнаде од 45 и 80.000 динара - рекао је Вучић.

Као трећу тачку он је издвојио унапређење рада здравствених установа гдје ће бити запослено 50 нових љекара и 50 медицинских сестара, што је са додатком око два милиона евра мјера, како би се сачували здравствени радници на КиМ.

-Тачка четири је подстицај младим брачним паровима са 50.000 за прворођено дете. Немамо нижу стопу наталитета на КиМ. Овим додатно појачавамо и подстичемо рађање деце - рекао је он.

Вучић је нагласио да је пета мјера за улагање у развој привредне дјелатности и женског предузетништва и породичног бизниса кроз набавку машина, опреме и обртних средстава.

-Ту средства иду из буџета министарства привреде, подршка новоснованим и постојећим предузетницима, као и микро и малим привредним друштвима, која су регистрована у АПР, а посебно за женско предузетништво, чији је оснивач и законски заступник жена. Ту је минимални износ субвенције 100.000 динара, а максимални 600.000 динара, што за мале фирме може да буде од великог значаја. То је додатних 1,282 милиона евра - навео је Вучић

Рекао је да је шеста мјера за развој пољопривредне дјелатности, кроз набавку опреме, машина, садница, сточног фонда, пчела и пчеларске опреме.

-И ту ћемо да уложимо 200 милиона, односно 1,709 милиона евра. Додатно за отклањање последица насталих услед обилних падавина због изливања бујичних и других водотокова, укупно 2,56 милиона. Затим за изградњу, реконструкцију, рехабилитацију и санацију путева, улица и путних објеката 6,83 милилна евра. Изградићемо и базене у Горњем Кусцу, што је 1,025 милиона евра - навео је Вучић.

Позвао је  на јединство српског народа на Косову и Метохији и на поштовање одлука које се на данашњем састанку буду донијеле.

-Знам да сте донели одлуку да не излазите на изборе. Позивам све на КиМ да буду јединствени. Позив свима да онако како донесете одлуку да се сви понашају и поштују - рекао је Вучић.

Он је додао да локални избори у четири општине на сјеверу КиМ значе да се 99 одсто грађана не пита ништа и иронично примијетио да је то “ваљда демократија коју, ако угрозимо, бићемо тирани и рушимо стабилност на Балкану”.

-Биће вам Курти градоначелник Северне Митровице, али боље да ствари буду очигледне и да никога не фолирају, да не глуматају да су најдемократскија држава на југоистоку Европе - рекао је Вучић.

Он је навео да је велики проблем и са таблицама и да је Београд јуче у Брисел упутио више него компримисни приједлог тим поводом.

-Ако то не прихвате, не могу да кажем да ћемо спроводити реципрочне мере, али ћемо да проводимо мере које ће правити значајан одговор оној страни која користи силу и репресију да малтретира наше грађане пре свега на северу КиМ - рекао је Вучић.

Подсјетио је на изјаве званичника из Приштине који кажу да неће бити Заједнице српских општина ( ЗСО), али и да у споразуму из 2015. пише да Србија има право финансирања ЗСО и да би” то много значило за наш народ у Штрпцу, Лепосавићу, Зубином Потоку..”.

-Није тајна да су нам руке делимично везане, али морамо да се боримо – нагласио је Вучић.

Политика Србије политика мира
Александар Вучић остакао је да је политика Србије политика мира и покушаја нормализације односа са Албанцима, иако они то не желе.

Он је то рекао одговарајући предсједнику Српске листе Горану Ракићу који је предсједника замолио да саслуша Србе са КиМ па тек онда да буду донијете одлуке.

-Наша политика би морала да буде политика чувања мира. Знам да то није популарно код вас, али наша политика мора да буде и покушај нормализације односа са Албанцима. Знам да они то не желе и да им је једини циљ да их признамо, а онда да нас отерају. То је њихова политика - рекао је Вучић на састанку са Србима са КиМ у Рашки.

Ракић је прије тога рекао да данашњи сусрет сматра наставком прошлонедјељног састанка на коме се нису усагласили са одлукама које су донијете.

-Молио бих вас пре одлуке, да саслушате људе овде па ћемо онда изаћи са одлукама који су у интересу Србије, пре свега српског народа - рекао је Ракић.


Танјуг / Глас Српске