БиХ враћа мигранте у Србију? :: Semberija INFO ::

 

БиХ враћа мигранте у Србију?


Хрватска све више миграната враћа у БиХ на шта има право по основу Споразума о реадмисији, а у домаћим институцијама озбиљно размишљају да ту тему отворе у разговорима с колегама из Србије, јер је и с том земљом потписан исти акт.

БиХ је од краја 2017. године изложена вишеструко појачаном мигрантском притиску. Преко њене територије од тада па закључно с 2022. годином прешло је више од 112.000 миграната, а бројке су се мијењале у зависности од услова кретања миграната и политика у земљама кроз које су водиле руте. Међутим, чињеница је да је од почетка источна граница, коју БиХ дијели са Србијом и Црном Гором, на највећем удару јер управо с њихових територија долази највише илегалних избјеглица.

На то је за “Глас” указао и директор Службе за послове са странцима Жарко Лакета, додавши да рута проласка миграната кроз БиХ иде већим дијелом из правца Србије, а мањим из Црне Горе. То је један од разлога због којих има у плану да наредних дана, с министром безбједности БиХ Ненадом Нешићем, отпутује у Србију јер БиХ с том земљом, као и са Хрватском, има потписан Споразум о реадмисији.

- Највећи број миграната који долази у БиХ долази из правца Србије. Морамо да сједнемо с надлежнима у Србији и видимо како да појачамо активности на заштити границе с обје стране да бисмо спријечили што више улазака - рекао је Лакета.

Све што се у посљедње вријеме дешава и на подручју Унско-санског кантона, каже, није посљедица повећаног прилива миграната у БиХ већ тога што је, према Споразуму о реадмисији, примљено више илегалних избјеглица за које је и утврђено да су у Хрватску ушли с територије БиХ.

- Из Србије и Црне Горе тренутно нема великог прилива миграната, али може да се деси. У сваком случају, морамо разговарати с колегама у Србији и Црној Гори како да ојачамо границу те видимо да и они прихватају мигранте који су с њихове територије ушли нелегално у БиХ. Нама представља проблем то што мигранте који долазе у БиХ тек региструјемо у прихватним центрима док смо, рецимо, када их Хрватска заустави на граничној линији са БиХ ми дужни да их прихватимо, јер постоје докази одакле су ушли - рекао је Лакета. 

Према подацима Службе за послове са странцима БиХ, не очекује се повећање броја миграната у скорије вријеме, а највећи број њих је из Авганистана, Пакистана, Ирака, Марока, Бангладеша, Камеруна. Гранична полиција БиХ је, наиме, лани у незаконитом преласку границе или покушају открила више од 14.000 особа, од чега из правца Србије и Црне Горе 7.427. Надлежни указују да је ријеч о промијењеном броју особа јер се дешава да се у одређеном броју случајева ради о истим особама које неколико пута покушавају незаконито да пређу границу.

Један од сталних проблема је и, како је подвучено у посљедњој информацији Министарства безбједности БиХ, утврђивање идентитета миграната јер се и даље то ради углавном на темељу њихове изјаве с обзиром на то да већином код себе немају ниједан лични документ на темељу којег је могуће извршити идентификацију.


Глас Српске