Бх. институције се отварају према јавности :: Semberija INFO ::

 

Бх. институције се отварају према јавности


САРАЈЕВО Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог закона о слободи приступа информацијама који је усклађен с прописима ЕУ у области јавности рада институција и приступа свим јавним информацијама на нивоу државе.

Како је саопштено након сједнице овог тијела, приједлогом, који је припремило Министарство правде БиХ, преузимају се одредбе Директиве 2019/1024 Европског парламента и Савјета ЕУ из јуна 2019. године о јачању  транспарентности и отворености јавне власти, слободном и бесплатном приступу информацијама уз правовременост и тачност у њиховом објављивању, а појачава се и одговорност институција БиХ у овом процесу.

"Уз слободу приступа информацијама на темељу поднесеног захтјева за приступ који је дефинисан и актуелним Законом о слободи приступа информацијама у БиХ, новина у предложеном закону је електронско подношење захтјева и увођење потпуно новог модела проактивне објаве одређених информација важних за рад, организацију, одлучивање и финансирање институција БиХ. Такође, значајан искорак у јачању транспарентности институција БиХ је успостављање централног портала јавних информација као јавно доступног алата на интернету, који корисницима омогућује једнакост и трајни приступ информацијама похрањеним у бази електронских докумената или физичким збиркама докумената. Истовремено се осигурава ефективна и ефикасна заштита подноситеља захтјева у другостепеном  поступку по жалби и у коначници пред судом покретањем управног спора", наглашено је.

Како је истакнуто, овај закон ће бити упућен у парламентарну процедуру на разматрање по скраћеној законодавној процедури.  

Осим овог закона, Савјет министара је одлучио да ће помоћи бившим штедишама Љубљанске банке који су остали без својих штедних улога, а усвојена је и информација о имплементирању препорука МОНЕYВАЛА које се односе на спречавање прања новца. Усвојене су и измјене Правилника о обуци службеника за јавне набаве који се усклађује с новим Законом о измјенама и допунама Закона о јавним набавама.


Независне новине