ЧИСТА БИОГРАФИЈА УСЛОВ ЗА ИМЕНОВАЊЕ ЗА ИЗБОР СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА :: Semberija INFO ::

 

ЧИСТА БИОГРАФИЈА УСЛОВ ЗА ИМЕНОВАЊЕ ЗА ИЗБОР СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА


Foto: GlasSrpske
Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) обавезао је Комисију за легислативу да до наредне сједнице предложи рјешења којима би била уређена област утврђивања сумњи да ли су правосудни званичници кривично одговарали, што до сада није била препрека за именовања и напредовања у трећем стубу власти.

Због мањкавости у закону дешавало се да одређени кандидати који су починили кривична дјела буду именовани на позиције судија и тужилаца. Током јучерашње расправе констатовано је да се подаци о некажњавању не достављају приликом аплицирања на одређену правосудну функцију. Чланови ВСТС-а указали су на проблем који се недавно појавио са судијом Хусеином Делалићем, који је прије 30 година одговарао за одређена кривична дјела, а упркос томе обављао функцију судије.

Потпредсједница ВСТС-а Ружица Јукић је казала да је случај “Делалић” показао да постоје мањкавости у процедури приликом избора и именовања судија и тужилаца.

- Закон о кривичном поступку не дозвољава да ми тражимо од грађана извод из казнене евиденције, тако да наше одјељење за именовање не тражи та увјерења. Према мишљењу Агенције за заштиту личних података, не смијемо тражити од грађана та увјерења - казала је Јукићева.

Додала је да у обрасцу стоји напомена да ће кандидат, уколико не наведе податак о евентуалном кажњавању, бити санкционисан.

- Судије и тужиоци морају бити особе које нису кажњаване ни у ком смислу. Није у реду да неко суди некоме, а осуђиван је и сам за неко дјело. Морамо наћи начин како бисмо дошли до рјешења о томе који је кандидат подобан за избор, а који не - рекла је Јукићева.

Чланица ВСТС-а Моника Мијић сматра да је цијели случај исполитизован.  
                                           
- Нама су руке завезане и нисмо смјели дирати у судије које су прошле провјере 2003. године. Након тога су се појавили проблеми који су изазвали буру у јавности. Комисија за легислативу треба да донесе свој став - рекла је Мијићева. Члан ВСТС-а Горан Незировић констатовао је да је питање провјере судија и тужилаца остало недоречено и недефинисано. Чланица ВСТС-а Жељка Радовић казала је да мора бити нађено системско рјешење, док је чланица ВСТС-а Амила Куносић истакла да фирме када запошљавају раднике траже увјерења о некажњавању.

На јучерашњој сједници ВСТС-а БиХ са дневног реда скинуте су тачке које се односе на извјештај ОЕБС-а и УСАИД-а о корупцији и организованом криминалу, а предсједник ВСТС-а БиХ Милан Тегелтија изјавио је да ће расправа о препорукама из тих извјештаја бити одржана на наредној сједници.

- Комисија, која је требало да предложи закључке и мишљења, сугерисала је да то ми урадимо, што смо одбили. Правило Савјета је да се о таквим материјалима, прије свега, разговара на комисијама које дају приједлоге закључака и мишљења, тако да Савјет има један адекватан материјал за рад - рекао је Тегелтија.

Дисциплински поступци

Милан Тегелтија је рекао да је ВСТС потпуно свјестан проблема када су у питању дисциплински поступци. Према његовим ријечима, Комисија за легислативу задужена је да разради механизме да би чланови Савјета правовремено били информисани о свим аспектима дисциплинских поступака против кандидата за носиоце правосудних функција, како оних који се први пут именују, тако и оних којима се продужава мандат.

(глассрпске.цом)