Наредних дана мраз, могућа штета на воћњацима :: Semberija INFO ::

 

Наредних дана мраз, могућа штета на воћњацима


БИЈЕЉИНА - Агрометеоролози Републичког хидрометеоролошког завода упозоравају пољопривредне произвођаче на мраз који би од сриједе, 5. априла ујутро, могао да проузрокује велику штету у воћњацима бресака, кајсија, раних сорти шљиве и трешње.

"У сриједу, четвртак и петак, у ноћним и јутарњим часовима, очекује се мраз те се препоручује пољопривредним произвођачима да 24 часа прије појаве мраза ураде комбинацију препаратима на бази аминокиселина и хормона", наводи се у седмичном билтену агрометеоролога.

Осим ових мјера потребно је обезбиједити материјал за задимљавање, као и орошавање (антифрост системи), савјетују агрометеоролози и додају да ће нестабилне временске прилике условити и појаву биљних болести као што су коврџавост листа и монилија на брескви и кајсији, чађава краставост код јабучастог воћа и друге болести пољопривредних култура.

Нагле промјене времена не одговарају готово никоме, али посебно су значајне људима који узгајају воће.

Што се тиче појединачних воћки, тренутно је кајсија у фази прецветавања, а бресква у фази пуног цветања. Зависно од локалитета, понегдје почиње цветање трешње, шљиве, јагоде.

Што је цвјетни пупљак отворенији, његова осетљивост на мраз је већа.

Отворени цвјетови и тек заметнути плодови страдају већ на температурама од - 2 степена Целзијусова.

Како се ове недеље најављују мразеви од неких - 3 степена, код кајсије и брескве може да се јави реалан проблем са измрзавањем.

Поред суша и временских непогода, мраз у фази цветања један је од кључних фактора који угрожавају приносе воћака.


Глас Српске