Ко је убио Фомина – Кијев или Москва, порука Пригожину :: Semberija INFO ::

 

Ко је убио Фомина – Кијев или Москва, порука Пригожину


Убиство руског ратног блогера Владлена Татарског са сваким сатом постаје све мистериозније, при чему се сумње на наручиоце тог дела крећу између Кијева и Москве. Оно што је за сада сигурно јесте да је Максим Фомин, како гласи право име Татарског, настрадао у експлозији гипсане фигуре коју је на скуп у кафићу у Санкт Петербургу донела Дарија Трепова. Она је ухапшена, тврди да јој је подметнуто учешће у убиству, али она за сада не жели да открије ко јој је дао фигуру са експлозивом.

Одмах након убиства Фомина сумње су пале на Кијев. Наводно, иза свега стоји украјинска тајна служба. Поборници те теорије тврде да је то порука другим извештачима са фронта и да Украјина може да казни кога год жели у Русији.

Истовремено, прилично бојажљиво у самој Русији а потом и у западним медијима, појавила се теорија да иза убиства Татарског, односно Фомина стоји Кремљ. Прича иде отприлике овако.

Експлозија у којој је настрадао ратни блогер догодила се у „Стрит фуд бару”. Тај објекат, према изворима из Русије, је (био?) у власништву Јевгенија Пригожина, оснивача  „Вагнер групе”. У том бару одржавала се дискусија клуба који се зове „сајбер фронт З”. На постеру који позива на учешће у том догађају наводи се да ће тема бити „извештавање са хот спотова, који су под ватром”. Политички аналитичар Константин Долгов тврди да је том догађају требало да присуствује и Пригожин.

То је важан моменат у овој причи јер се могу чути мишљења да је експлозија у његовом кафићу требала да буде упозорење за Пригожина. То му је наводно опомена за растуће амбиције са којим се Путин не слаже. Наводно, Путиново блиско окружење сматра да Пригожин себе види на месту председника Русије. Односно као наследника Путина.

Владлен Татарски је припада ужем кругу Пригожиновог тима. Он је био задужен за креирање слике о успесима „Вагнер групе” у Украјини. Татарски је  усмеравао критике према деловима државног апарата, који нису подржавали „Вагнер групу”.

Ако Украјина стоји иза убиства ратног блогера, било би логично да преузме одговорност и тако заплаши одређене структуре у Русији. Прича о убиство по налогу Москве уклапа се у теорије о кажњавању непослушних, који падну кроз прозор, или низ степенице.

Вео тајне могла би да расветли Дарија Трепова која је донела експлозивну направу која је активирана са даљине. За сада је познато да је она у марту дошла из Москве и Санкт Петербург и да је изнајмила стан на пет минута од места експлозије. Након  тога, она се вратила у стан, пресвукла и покушала да напусти град.     


​ПОЛИТИКА