"Ноћ коју смо чекали 30 година" Пет детаља о великој побједи Јакова над Милом :: Semberija INFO ::

 

"Ноћ коју смо чекали 30 година" Пет детаља о великој побједи Јакова над Милом


Црна Гора је синоћ добила новог предсједника државе, Јакова Милатовића, који је у другом кругу избора убедљиво побиједио "вјечног владара" Мила Ђукановића. Ево шта све овог јутра треба да знате о кључним моментима изборне ноћи која је донијела велики политички земљотрес.

 Недостижна разлика 60:40

Већ је по првим прелиминарним резултатима, недуго послије 20 сати, било касно да је ће Јаков Милатовић убједљиво побиједити Мила Ђукановића. Непуних сат времена послије затварања биралишта и на обрађених готово 100 одсто узорка, то је и потврђено: 60 одсто за Милатовића, 40 одсто за Ђукановића.

Према подацима Цеми, Милатовић је однио побједу свим већим градовима. У Подгорици га је подржало 68,1 одсто бирача, док је 31,9 гласало за Ђукановића. У Никшићу је тај однос 62,1 насорам 37,9 одсто, у Бару 54,5:45,5 одсто, док су у Бијелом Пољу били готово изједначени – 50,3:49,7 одсто.

Излазност у другом кругу предсједничких избора је 70,5 одсто.

Шта је синоћ рекао побједник Јаков Милатовић

– Нека нам је са срећом побједа помирене Црне Горе – биле су прве ријечи новог црногорског предсједника Јакова Милатовића.

Милатовић је додао да је то била ноћ на коју се чекало 30 година.

– Остављамо прошлост у прошлости, снажно закорачујемо у будућност. Ово је историјски дан за све нас! Ми смо вечерас сви заједно рекли да Црна Гора иде ка богатству, једнакости, ка земљи правде, повјерења и заједништва, ка европској Црној Гори – рекао је Милатовић. Милатовић је обећао да “ћемо у наредних пет година увести Црну Гору у Европску унију”.Поменуо је и сусједе, па је истакао да “никада више из Црне Горе неће ићи трзавице према било којој земљи Западног Балкана и према сусједима и комшијама”.

 Шта је рекао поражени Мило Ђукановић

Ђукановић је честитао побједу Јакову Милатовићу.

– Желим му да буде успјешан предсједник, јер то значи да ће и Црна Гора бити успјешна држава – рекао је Мило Ђукановић.

Пошто су присталице и симпатизери у штабу ДПС онемогућили медијима да постављају питања, није се могло ни сазнати шта Ђукановић сада планира: да ли ће отићи у политичку пензију, или ће на челу ДПС трчати нову трку већ за два мјесеца на предстојећим ванредним парламентарним изборима.

Демонстрација јединства

У изборном штабу “Европа сад” синоћ је било занимљиво видјети представнике свих странака и појединце који су подржали Милатовића за предсједника Црне Горе. Ту су били готово сви лидери странака које су подржале Милатовића, као и садашњи и бивши премијери Црне Горе Дритан Абазовић и Здравко Кривокапић, у чијој влади је Милатовић био један од министара. Та слика јесте идилична за побједника, али није гаранција да ће идила и потрајати. Већ за два мјесеца Црногорци излазе на ванредне парламентарне изборе и питање је како ће се ствари даље одвијати: ко ће са ким наставити да сарађује, а ко ће можда постати љубоморан на низ успјеха Јакова Милатовића и “Европе сад”?

Усијање пред ванредне изборе

Све што се догодило синоћ, биће на испиту већ за два мјесеца, у јуну, када се у Црној Гори одржавају ванредни парламентарни избори.Њих је расписао Мило Ђукановић послије вишемјесечне немогућности странака у црногорском парламенту да формирају нову владу.

Покрет “Европа сад” у свему овоме, па и на предстојећим изборима, наступа као нов играч са значајним ветром у леђима – побједом Јакова Милатовића који је претходно тријумфовао и на локалним изборима у Подгорици. Зато је за очекивати да Милатовић и “Европа сад” од тренутних политичких партнера – Демократског фронта, Демократа Алексе Бечића и УРА Дритана Абазовића – неће баш добити отворен пут да их на крилима овог успјеха тотално потуче и у јуну, и на тај начин освоји практично сву власт у Црној Гори.

(Српска Инфо)