Влада РС усвојила Информацију о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама :: Semberija INFO ::

 

Влада РС усвојила Информацију о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама


- Влада Републике Српска усвојила је данас Информацију о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског дјеловања.

"Влада РС констатује да је Република Српска присиљена прекинути сарадњу са дипломатама обје амбасаде, те с тим у вези тражи од институција Републике Српске, представника Републике Српске у заједничким институцијама на нивоу БиХ, органа локалне самоуправе у Републици Српској, као и других јавних органа да не сарађују са амбасадама САД и Велике Британије. Влада је увјерена да овакво дјеловање амбасада САД и Велике Британије није у складу са званичним политикама САД и Велике Британије према БиХ и става је да прекид сарадње траје све док амбасаде САД и Велике Британије не прекину праксу мијешања у унутрашње ствари у БиХ", стоји у саопштењу Владе.

Сматра да је "обавеза амбасада САД и Велике Британије да се не мијешају у унутрашње ствари других држава, што се односи и на Босну и Херцеговину, у којој су они само дипломатски представници".

"Влада ће обавијестити надлежне институције САД и Велике Британије о прекиду сарадње са амбасадама САД и Велике Британије због њиховог антидејтонског дјеловања и кршења међународног права, Повеље Уједињених нација и Бечке конвенције о дипломатским односима. Информацију о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског дјеловања и закључак доставиће Народној скупштини Републике Српске", наводе из Владе РС.
 
(Независне)