Сарајево: Осигурани сензори за мјерење шећера у крви за све обољеле од дијабетеса типа 1 :: Semberija INFO ::

 

Сарајево: Осигурани сензори за мјерење шећера у крви за све обољеле од дијабетеса типа 1


Након повећања броја тракица, на захтјев Министарства здравства Кантона Сарајево осигурани су и сензори за мјерење шећера у крви за све обољеле од дијабетеса типа 1, саопштено је из прес-службе КС.

Министар здравства Харис Вранић дао је смјернице Заводу здравственог осигурања КС да за све обољеле од дијебетеса типа 1 буду осигурани сензори за мјерење шећера у крви.

Влада Кантона је прије двије године донијела Уредбу о ортопедским помагалима захваљујући којој дјеца до 18 година имају право на континуиране мјераче глукозе на терет Завода здравственог осигурања КС.

Данас је Управни одбор Завода здравственог осигурања КС, на иницијативу и уз смјернице ресорног министарства, усвојио измјене наведене Уредбе којом ће добна граница бити потпуно укинута те ће право на сензоре имати сви обољели од дијабетеса типа 1 у Кантону Сарајево.

Удружење обољелих од дијабетеса типа 1 се годинама бори за овај циљ, а њиховом упорношћу и упорношћу Министарства здравства, коначно ће доћи до реализације.

"Након првог корака којим смо омогућили да се повећа број тракица за мјерење шећера у крви, ослушкивали смо потребе ове категорије и подузели кораке који ће им олакшати свакодневни живот", нагласио је министар Вранић.

Закључци о измјенама ове уредбе бит ће прослијеђени Влади на усвајање, након чега ће сви обољели од дијабетеса типа 1 у Кантону Сарајево имате право на сензор.

"Настављамо кораке који ће побољшати здравствени систем у КС", саопштили су из Министарства.


БХРТ