Европска земља у којој можете доживјети пето годишње доба :: Semberija INFO ::

 

Европска земља у којој можете доживјети пето годишње доба


Смјештена између Летоније и Финске, некадашња совјетска република још је увијек прилична непознаница многим туристима. Реално, ријетко ћете кога чути како се спрема за пут у Естонију, што је штета јер та земља у себи крије многа блага и могућности.

Једна од технолошки најнапреднијих држава

По броју становника Естонија има више стартап компанија од фамозне америчке Силицијумске долине. Управо ту настао је и славни Скајп, а земља се може похвалити и једном од најбољих интернет веза на свијету, што је чини погодном за дигиталне номаде. Такође, дозвола за рад се обезбјеђује онлајн, бирократија је смањена на минимум.

Острва

Вјеровали или не, Естонија има више од двије хиљаде острва распоређених на Балтичком мору. Једно од најзанимљивијих острва је Кихну, до којег вози трајект из града Парнуа. Наиме, острво је познато као дом помораца и рибара, па ће вас кад на њега дођете прво изненадити велик број жена, с обзиром на то да су мушкарци готово цио дан - на мору.

Медвједи

За све нас помисао да бисмо могли наићи на медвједа помало је застрашујућа. Ипак, с обзиром на естонско богатство фауне, медвједи нису ријеткост и могуће је видети мајке с младунцима током прољећа и љета. Наравно, постоје и организовани излети, да баш не залутате сами у неку шуму којом владају медвједи.

 "Пето" годишње доба

Између зиме и прољећа Естонија проживљава прилично влажно вријеме. Долази до пораста водостаја због отапања снијега, тако да поплаве нису неуобичајене, а становници за превозна средства тад користе чамце и кануе.

Тарту, нагнути град

Баш попут славног торња у Пизи, Музеј умјетности у Тартуу смјештен је у пригодно названој Косој кући, а такав је због својих лоших темеља. Зграда је изграђена 1793. године и припадала је племићкој породици, но због лоше градње убрзо је почела тонути. Срећом, након великог пројекта рестаурације зграда је престала пропадати и постала је дом импресивне умјетничке збирке.


Независне новине / Пункуфер