СВЕ СПРЕМНО ЗА ПРВО ШКОЛСКО ЗВОНО: Настава у Српској почиње 2. септембра :: Semberija INFO ::

 

СВЕ СПРЕМНО ЗА ПРВО ШКОЛСКО ЗВОНО: Настава у Српској почиње 2. септембра


Министар просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је јуче да је у основним и средњим школама у Српској све спремно за почетак нове школске 2019/2020. године у којој настава почиње у понедељак, 2. септембра.

У први разред основне школе кренуће 9.300 ученика или за 400 мање него прошле године, а биће обезбеђени бесплатни уџбеници за ученике првих и других разреда основних школа, за одличне ученике од трећег до дветог разреда из вишечланих породица, као и за победнике републичких такмичења.

Министар просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је данас да је у основним и средњим школама у Српској све спремно за почетак нове школске 2019/2020. године у којој настава почиње у понедељак, 2. септембра. 


- Школе које су имале реконструкције и радове на објектима привеле су послове крају, неке их још завршавају и настава ће несметано почети, рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци након састанка са председницима актива директора основних и средњих школа у Српској. 

Она је навела да је на састанку разговарано и о развоју образовног система путем одређених реформских процеса који ће се односити, не само на иновације уџбеника, него и комплетну реформу методике извођења наставе и амбијента у којем раде школе.

Тривићева је додала да Министарство просвете и културе Српске има потписане уговоре са 17 компанија у Српској за спровођењем пројекта плаћене ученичке праксе. 

- Први пут од септембра споразумом са Привредном комором, Унијом удружења послодаваца и Занатско-предузетничком комором Српске, а у сарадњи са средњим техничким школама, спроводимо плаћену ученичку праксу којом смо обухватили стручно образовање код послодаваца. Позивам компаније у Српској да успоставе контакте са средњим школама, навела је Тривићева. 

Она је поновила податке да ће у Српској у први разред основне школе кренути 9.300 ученика или за 400 мање него прошле године, те да ће и ове године бити обезбијеђени бесплатни уџбеници за ученике првих и других разреда основних школа, за одличне ученике од трећег до дветог разреда из вишечланих породица, као и за победнике републичких такмичења. 

Председник актива директора средњих школа регије Добој Спасоје Васиљевић истакао је да су средње школе на том подручју усвојиле и правилник у вези са школовањем ученика стручних средњих школа код послодаваца. 

- То је велики искорак у бољој конекцији са привредом, нарочито сада пошто су дефинисана права и обавезе ресорног министарства, Привредне коморе и послодаваца. Ми директори размишљамо да након овог корака идемо даље ка подизању квалитета овог вида сарадње, навео је Васиљевић. 

Председник актива директора основних школа општина уз реку Уну Бране Миљатовић рекао је да је на том подручју све спремно за почетак наставе. 

Председник актива директора средњих школа херцеговачке регије Здравка Милићевић изразила је захвалност Влади Српске и ресорном министарству на рјешавању питања гријања у Средњошколском центру "Голуб Куреш" у Билећи.

novosti.rs