На изградњи дионице ауто-пута кроз Српску ради све више жена :: Semberija INFO ::

 

На изградњи дионице ауто-пута кроз Српску ради све више жена


- Иако је мали проценат жена запослен у грађевинском сектору у Републици Српској, али и БиХ, у протеклом периоду дошло је до позитивних промјена, па је тако на пројекту изградње дионице ауто-пута на коридору 5ц, кроз Српску, односно обилазнице око Добоја, ангажован већи број њих.

То је у ствари и био циљ Европске инвестиционе банке (ЕБРД), која је финансирала овај пројекат, а како истиче Мануела Несл, директорка Канцеларије ЕБРД-а у БиХ, стварање једнаких могућности за жене у бизнису није само родно питање, већ и економски приоритет за БиХ.

"Економско оснаживање жена је кључно за било коју земљу како би напредовала ка свом пуном економском потенцијалу. Подаци нам говоре да, са значајним разликама у платама и са мање од десет одсто радне снаге у грађевинском сектору у БиХ чине жене, које су више концентрисане на административна занимања", рекла је Неслова за "Независне новине".

Како каже, на овоме су 2019. године почели радити са "Аутопутевима РС" и "Аутоцестама ФБиХ", тиме подржавајући запошљавање жена, родне акционе планове и пружајући могућности за обуку младих.

"Иако одређени проценат запослености жена није услов за наше финансирање, ЕБРД апсолутно настоји да промовише једнаке могућности кроз своја улагања заједно са својим клијентима, укључујући и 'Аутопутеве РС' у БиХ, и очекујемо да ће 40 одсто наших укупних инвестиција допринијети родној равноправности до 2025", рекла је Неслова.
Јасна Драгојевић, сарадница за заштиту животне средине и социјална питања у "Аутопутевима РС", за "Независне новине" казала је да се у оквиру изградње ове дионице радило на промовисању пословних прилика за жене у грађевинском сектору, у смислу родне равноправности и већег економског учешћа жена у грађевинским пројектима.

"Објављивањем тендера за извођача радове 2020. године то смо већ укључили као један од услова који би требало да има успјешан понуђач, па смо заједно са извођачем радова, фирмом 'Интеграл инжењеринг', спровели акциони план са консултантима ЕБРД-а о активностима које смо требали урадити у оквиру пројекта. Консултант је већ у једном од првих извјештаја истакао да смо на добром путу те да постајемо предузеће за примјер, јер радници имају позитивну перцепцију предузећа, гдје су једнаке могућности за жене и мушкарце", рекла је Драгојевићева.

Истиче да су раније обилазили школе у Добоју, с обиром на то да је ту највише њихових градилишта, гдје су инжењерке дјеци причале о бенефитима и позитивним искуствима овог посла, а како би се разбиле предрасуде да је ово занимања резервисано за мушкарце.

"Желимо да охрабримо дјевојчице да се уписују у средње техничке школе, а и даље ћемо наставити сарадњу са образовним институцијама", додаје она.

Како кажу из фирме "Интеграл инжењеринг" за "Независне", у складу са уговорном обавезом на пословима пројектовања и извођења ових радова, они су повећали број жена ангажованих на једном грађевинском пројекту.

"У ту сврху развили смо цјеловит документ под називом 'Родни акциони план' те уз стручну консултантску помоћ и надзор консултаната ЕБРД-а успјешно спроводимо планиране мјере. То укључује питања избора и повећаног запошљавања жена, прилагођавање политика људских ресурса, прилагођавање радних процеса женама, стварање услова рада на градилишту прилагођених женама и слично. Са 14,4 одсто запослених жена у грађевинарству, ова компаније је изнад просјека, који у БиХ износи 6,2 одсто, а само на пројекту изградње обилазнице Добој ангажовано је око 19 одсто жена у различитим улогама", наводе из "Интеграл инжењеринга".

Истичу да равноправно и веће учешће жена у грађевинарству у условима повећане свијести о родној једнакости, у условима дигитализације и аутоматизације грађевинских машина, као и у условима социоекономске кризе у региону више није питање "да или не", већ "како".