АПСУРД АГЕНЦИЈА ЗА ЈАВНЕ НАБАВКЕ. БИХ ИМАЛА ПРОПУСТЕ У ЈАВНИМ НАБАВКАМА :: Semberija INFO ::

 

АПСУРД АГЕНЦИЈА ЗА ЈАВНЕ НАБАВКЕ. БИХ ИМАЛА ПРОПУСТЕ У ЈАВНИМ НАБАВКАМА


Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Агенција за јавне набавке БиХ је институција која је одговорна за адекватну примјену Закона о јавним набавкама БиХ, а при том се у свом пословању досљедно не држи тог закона.
 
Истина, ревизори се нису негативно изјаснили у дијелу који говори о јавним набавкама, али су „изнијели запажања“ из којих се види да Агенција није прошле године у потпуности поштовала пропис по коме ради.
 
– Наводимо општа запажања уочена током ревизије процеса јавних набавки: Вриједност уговора за набавку канцеларијског материјала и тонера закљученог у поступку директног споразума већа је од планираног износа; У преговарачком поступку за набавку услуга одржавања система за управљање документима Агенција у позиву за учешће није тражила доказе за техничку и професионалну способност добављача; Поступак је проведен позивањем на преговоре добављача који је власник софтвера (посједује изворни код) и за кога се може претпоставити да посједује квалификације за обављање услуга. Мишљења смо да је ипак било оправдано тражити податке о ангажовном техничком особљу и њиховим квалификацијама за реализацију захтјева постављених у позиву за учешће; У конкурентском поступку набавке услуге развоја службене странице Агенције није предвиђено на који начин ће се констатовати да су услуге извршене. Како је извршење услуге предуслов за плаћање, сматрамо да је требало сачинити записник који ће потписати обје уговорне стране – наводи се у ревизорском извјештају за 2018.
 
Као што се види, није ријеч о великим  пропустима, али је поента у томе да је Агенција ауторитет у овој области и требало би да буде „чиста као суза“.
 
Директор в.д. од 2017.

Агенција за јавне набавке је од Канцеларије за ревизију институција БиХ добила позитивно мишљење, уз скретање пажње на финансијско пословање у прошлој години и на усклађеност пословања са релевантним законима.
 
Ревизори су скренули пажњу на двије ствари – Правилник о унутрашњој организацији Агенције није усклађен са одлукама Савјета министара БиХ, а Савјет министара, као надлежна институција, није ријешио статус директора Агенције, који је в.д. још од 2017. Ријеч је о Ђенану Салчину.

(srpskainfo.com)