Фонд ПИО: Корисник права на пензију у осигурању :: Semberija INFO ::

 

Фонд ПИО: Корисник права на пензију у осигурању


Закон о пензијском и инвалидском осигурању Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске" број:134/11 82/13, 103/15,111/21,15/22 и 132/22) прописано је да корисник самостале пензије (старосне и инвалидске) након што оствари  право на пензију може стећи и статус осигураника, без сметњe у погледу обуставе исплате пензије, док ко-риснику породичне пензије стицањем статуса осигураника исплата пензије обуставља се за период трајања осигурања, а преосталим корисницима одређује се нови износ пензије.
 
У тим оквирима полако постаје стварност, и на овим просторима, да је за привредну дјела-тност све теже да се обезбеди потребан број радникеа или стручњака одређених профила,  који су и одраније дефицитарни, а данас још изразитије, услед економске миграције радне снаге у иностранство у потрази за више плаћеним и бољим пословима.
 
Тако у пракси све више  корисника права на пензију поново стиче статус осигураника односно запосленог, који и даље раде.
 
Према евиденцијама Фонда ПИО Републике Српске и Јединственог система регистрације, контроле и наплате доприноса број корисника права на личну пензију који истовремено имају и статус осигураника на дан 31.12. у последње двије године је:
 
- 2021. године пријављено је 5.607 осигураника који имају истовремено и статус корисни-ка права, од чега старосних пензија 5.228, а инвалидских 379,
 
- 2022. године пријављено је 6.534 осигураника који имају истовремено и статус корисни-ка права, од чега старосних пензија 6.109, а инвалидских 425,
 
На дан 28.02.2023. године пријављено је 6.830 осигураника који имају истовремено и статус корисника права, од чега старосних пензија 6.384, а инвалидских 446.
 
Из наведеног произилази да број корисника права на пензију који истовремено имају и статус осигураника има тенденцију раста у континуитету.

Увидом у евиденције уочава се да корисници права који поново стекну статус осигурани-ка се налазе у већим градским центрима или регијама гдје је и привредна активност већа и разноврснија. Тако највећи број корисника права са статусом осигураника имамо у Бања Луци, Бијељини, Добоју, Приједору, Источном Сарајеву, Требињу, Зворнику,  Градишци итд.
 
Дјелатности у којима  корисници права на пензију, са статусом осигураника,  најчешће раде су грађевинарство, саобраћај, прехрамбена индустрије, телекомуниукације, руда-рство и др. гдје се најчешће траже стручњаци са одговарајућом лиценцом, потом област здравства, високог образовања, комерцијална пољопривредна газдинства, љекари, адвока-ти, заједнице етажних власника  и др. у мањем броју. Не постоји старосна граница  до које неко може бити ангажован у погледу да као корисник права на пензију истовремено има и статус осигураника, по неком од  видова осигурања.

Пријава на пуно радно вријеме од осам часова је код једне трећине или око 2.000 лица које имају статус крорисник/осигураник, око 250 је пријављено на пола радног времена, одно-сно четири сата, око 100 лица је пријављено на два сата, док је око 4.000 лица пријављен по основу накнаде за привремене или повремене послове, накнаде по уговору о дјелу, ау-торског или другог уговор, чланства у органима управљања и друго што није обавезни вид осигурања у смислу радног односа.

За лица  гдје је пријава по основу радног односа за пуно или непуно радно вријеме плаћају се све обавезе буџету у погледу пореза и доприноса, за уговор о дјелу плаћа се порез и допринос за ПИО, за уговор о привременим и повременим пословима плаћа се порез, допринос за ПИО и допринос за здравствено осигурање, како је законом и прописано, а све у зависности од основа осигурања којих има више од 20.