Пуцају као стари канап: У БиХ се бракови све чешће завршавају, годишње се разведе 3.000 парова :: Semberija INFO ::

 

Пуцају као стари канап: У БиХ се бракови све чешће завршавају, годишње се разведе 3.000 парова


Беспарица, убрзан начин живота, све већа отуђеност људи, неки су од разлога што се све више веза и бракова распада. Статистички подаци говоре како се у БиХ, на годишњем нивоу, разведе и до 3.000 парова.

Подаци Агенције за статистику БиХ показују да одлуку о разводу најчешће доносе парови у четрдесетим годинама. Осим тога, примјетна је и популаризација развода и више није „срамота“ имати пропали брак иза себе, па чак и више њих.

Нема жртве

Социолог Владимир Васић казао је да статистички подаци показују да се урушава институција брака онаква каква је била некад. Мишљења је да одговор на питање зашто долази до кризе и пуцања бракова треба тражити у разлозима склапања бракова.
– Уочљив је тренд склапања бракова који су претежно условљени пријевременим трудноћама, затим су, с друге стране, условљени и притиском трећих особа, социјалне средине, неких традиционалних, културних, па и вјерских околности. Осим тога, разлог што пуцају бракови јесте и то одбијање младенаца, односно брачних партнера да поднесу било какав вид жртве – казао је Васић. Додаје да вјерује да је за брак, осим љубави, потребан и компромис.

Лични интерес

– Потребно је да се некад нешто и прешути, да се поднесе жртва. Мислим да смо ми данас прилично затворени у ту неку егоистичну сферу живота и да превише гледамо једнообразно сами на себе и тражимо свој лични интерес, а брак тражи одрицање и из тог „ја“ требали бисмо постати „ми“ – указао је Васић.
Разводима, додаје, увелико доприноси катастрофално социоекономско стање у БиХ.
– Ма колико ми на брак романтично гледали, када понестане извора прихода, врло лако долази до распада не само брачних заједница него генерално захлађења међуљудских односа – закључио је Васић, пише Аваз.

Намеће се самоћа

Додатни проблем је, додао је Васић, тај што нас “сладуњава” психологија учи да будемо сами, индивидуални.
– Жене јесу храбрије од мушкараца, то тврдим, али намеће се да буде самостална и да јој не треба мушкарац ни брачни партнер. Све то индиректно утиче и на развод бракова и на то да млади не улазе у брачну заједницу – казао је Васић.


Српскаинфо