За подршку мјерама енергетске ефикасности Српској 45,1 милиона КМ :: Semberija INFO ::

 

За подршку мјерама енергетске ефикасности Српској 45,1 милиона КМ


Влада Републике Српске усвојила је Информацију о Споразуму о финансирању Годишњег акционог плана у оквиру Пакета за енергетску подршку за западни Балкан, те дала сагласност на процедуру усвајања споразума проистеклог из Уговора о изградњи отпорности у оквиру ИПА III на основу којег ће за подршку мјерама енергетске ефикасности Република Српска добити 45,1 милион КМ или 33 одсто од укупно 70 милиона евра намијењених за БиХ.

По усвајању овог споразума, Република Српска би добила 32,2 милиона КМ за подршку енергетски сиромашним потрошачима/угроженим домаћинствима. Истовремено би за подршку мјерама енергетске ефикасности за микро, мала и средња предузећа и за мјере енергетске ефикасности за стамбене зграде Републици Српској било алоцирано 12,9 милиона КМ.

Када буде завршена техничка процедура усвајања споразума и ступања на снагу, приступиће се реализацији средстава, у складу са Одлуком о начину реализације пакета енергетке подршке енергетски сиромашним потрошачима који је Влада Републике Српске усвојила на сједници одржаној 23. фебруара 2023. године.

Влада Републике Српске усвојила je и Информацију о Споразуму о финансирању програма активности прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора 2021-2027. година, те га упутила у даљу процедуру усвајања. Укупна вриједност Споразума износи 9,7 милиона евра, од чега је допринос Европске уније 8,4 милиона евра, а вриједност кофинансирања 1,3 милиона евра.
 
Општи циљ Програма за период 2021-2027. година односи се на промовисање добрих односа у прекограничном подручју и пружање подршке друштвеном, привредном и територијалном развоју програмског прекограничног подручја кроз рјешавање изазова климатских промјена и развоја одрживог природног и културног туризма.

На територији Републике Српске у оквиру програмског подручја налази се један град и 20 општина (Трново, Берковићи, Билећа, Вишеград, Гацко, Источни Мостар, Источна Илиџа, Источни Стари Град, Источно Ново Сарајево, Пале, Соколац, Калиновик, Купрес, Љубиње, Невесиње, Ново Горажде, Рогатица, Рудо, Требиње, Фоча и Чајниче).

Влада Републике Српске донијела је Одлуку којом се у приоритетне пројекте из Програма јавних инвестиција Републике Српске који ће бити финансирани из буџетских средстава за јавне инвестиције у 2023. години одобравају пројекти вриједни 42.854.223 КМ.

У проиритетне пројекте су уврштени друга фаза финансирања изградње Факултета физичког васпитања и спорта Пале, који ће бити подржан са два милиона КМ. За реконструкцију објекта за потребе Ректората и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као додатна средства, биће издвојено четири милиона КМ, док ће за набавку намјештаја за Павиљон број 3 у ЈУ Студентски центар "Никола Тесла" Бањалука, бити издвојено 450.000 КМ из средстава јавних инвестиција.

Такође, из јавних инвестиција биће издвојено 6 милиона КМ за додатно финансирање пројекта адаптације и изградњу нових смјештајних и терапијских капацитета у ЈЗУ СПФМР Мљечаница.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о покретању процеса израде Стратегије борбе против корупције у Републици Српској за период 2023-2029. година.

Стратегија борбе против корупције у Републици Српској за период 2023-2029. година је интегрисани, мултисекторски стратешки документ који ће послужити као оквир у којем ће се развијати систем превенције и борбе против корупције, те као основ за креирање антикоруптивних мјера у јавном и приватном сектору у Републици Српској.

У процесу израде Стратегије, примјењиваће се начела система стратешког планирања и управљања развојем утврђена Законом о стратешком планирању и управљању развојем у Републици Српској.

Стратегија ће садржавати кључна рјешења и антикоруптивне мјере које ће послужити као основа за развој политика превенције и борбе против корупције у Републици Српској, уважавајући међународне стандарде у области борбе против корупције.

Носилац израде Стратегије је Министарство правде, а њен текст ће припремити интерресорна Радна група за израду Стратегије коју ће рјешењем да именује министар правде из реда ресорно надлежних министарстава, републичких управа, републичких управних организација, Савеза општина и градова Републике Српске, академске заједнице, представника међународних и организација цивилног друштва који се специјализовано баве питањем борбе против корупције, примјењујући начела система стратешког планирања и управљања развојем у Републици Српској.

Рок за израду Стратегије борбе против корупције у Републици Српској за период 2023-2029. година је осам мјесеци од дана ступања на снагу ове Одлуке.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о активностима у области сарадње Републике Српске са дијаспором за 2022. годину.

Информација обухвата активности које су Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу, као и други надлежни републички органи управе у координацији са Министарством спроводили у 2022. години, а тичу се унапређења сарадње и комуникације са дијаспором, као и јачања повјерења. Активности у области дијаспоре су планиране темељним документима које је усвојила Влада Републике Српске, тј. Стратешким планом за сарадњу са дијаспором за период 2020-2024. година, односно пратећим Акционим планом.

Стратешким документима предвиђено је, између осталог, континуирано унапређење комуникације и евиденције дијаспоре. У ту сврху, провођене су информативне кампање и медијске активности које служе промовисању кључних активности Министарства и адекватном обавјештавању дијаспоре.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу пружило је подршку многим пројектима који се тичу сарадње са дијаспором у разним аспектима. Одржани су бројни састанци представника институција Републике Српске са представницима дијаспоре, подржани су активности у области привредне сарадње са дијаспором, као и активности јединица локалне самоуправе.

Важну улогу у сарадњи са дијаспором имају наша представништва у иностранству, која су у директном контакту са нашим исељеницима и на адекватан начин могу да пренесу ставове републичких институција.

Такође, у Информацији је истакнута и сарадња са Републиком Србијом, и нарочито Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, са којом се планирају и заједничке активности, узимајући у обзир истовјетну дијаспору, језик, културу и традицију.

Кључне активности:

- Интернет портал за дијаспору "Република Српска и дијаспора" се свакодневно ажурира у капацитетима Министарства; успостављена је имејл адресе за питања, приједлоге и сугестије и двосмјерну комуникацију, покренута је и фејсбук страница "Република Српска и дијаспора", у циљу обавјештавања исељеника из Републике Српске у иностранству у вези са догађајима у Републици Српској и што већег досега према дијаспори. Такође, интернет страница је преведена на енглески језик како би била доступна заинтересованим лицима из дијаспоре и иностранства, те је израђена апликација за андроид уређаје.

&булл; Успостављен је Регистар дијаспоре и спроведена је информативна кампања о важности уписа у Регистар, у циљу добијања прегледа о заступљености, квалификацијама и интересима дијаспоре.

- Такође, Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу је израдило и брошуру "Република Српска и дијаспора". Брошура обухвата теме којима се баве институције Републике Српске у односу са дијаспором, али представља и предности за улагање у Републику Српску, које ће бити интересантне потенцијалним улагачима из дијаспоре. Доступна је у електронском облику и у штампаној верзији.
 
(РТРС)