Сјеверна Македонија добила обећаних 80 милиона евра подршке :: Semberija INFO ::

 

Сјеверна Македонија добила обећаних 80 милиона евра подршке


- Премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је данас да је његова земља добила обећаних 80 милиона евра подршке Европске уније (ЕУ) у суочавање с енергетском кризом.

Он је, на скупу у Влади Сјеверне Македоније о бужетској подршци ЕУ, рекао да су та средства већ доступна и да ће се користити као дио пакета антикрзних мјера у износу преко 760 милиона евра.

Према његовим ријечима, грант ЕУ од 80 милиона евра је подршка за субвенције грађанима за рачуне за струју, подршку малим и средњим предузец́има за одржавање континуитета пословања, као и за државна улагања у енергетску транзицију, обновљиве изворе енергије и енергетску ефикасност.

Шеф Делегације ЕУ у Сјеверној Македонији Дејвид Гир је подсјетио да је у октобру прошле године предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лејен обећала у Скопљу да ц́е Унија обезбиједити 80 милиона евра за борбу са енергетском кризом.

"Сада смо то испоручили. У пракси, ова подршка ће помоц́и грађанима да се изборе са захтјевима који су настали као посљедица енергетске кризе. То значи помоц́и свим домац́инствима да задовоље своје основне енергетске потребе. Посебно најугроженијима", рекао је он.

Ова финасијска подршка ЕУ, према речима Гира, "значи одржавање и рад школа и болница, као и помоц́ малим предузец́има да обезбиједе производњу основних прехрамбених производа".

Истакео је да су 80 милиона само дио ширег пакета вриједног милијарду евра који је ЕУ припремила за цијели Западни Балкан, за борбу с енергетском кризом и за "зелену транзицију".

"Велики дио овог новца вец́ је доступан за подршку инвестицијама у зелену екергетску транзицију, која постаје све хитнија", рекао је Гир, преноси "Курир".