Ближимо ли се рекордној цијени: Прасићи у Српској опет поскупјели :: Semberija INFO ::

 

Ближимо ли се рекордној цијени: Прасићи у Српској опет поскупјели


До уназад двије седмице, килограм живе ваге прасића на сточним пијацама кретао се од 6,3 до 7 КМ.

Међутим, њихова цијена тренутно је на бијељинској пијаци између 7,5 и 8 КМ по килограму, што је поскупљење од преко једне марке.

И преко огласа, прасићи тешки 20-30 килограма продају се за 8 КМ по килограму, што је и за 1,5 КМ више него прије десетак дана.

Грађане псебно забрињава то што је до поскупљења дошло у вријеме поста, када цијене стоке, у принципу, иду доле, да би скочиле пред празнике.

Међутим, прасићи су ове године кренули да поскупљују малтене на почетку поста, што указује на то да бисмо пред Васкрс могли да очекујемо рекордну цијену живе ваге.

– Лани је цијена за Васкрс и Први мај била око 9 КМ по килограму, а већ сад смо јој се приближили. Богами, за предстојеће празнике многи ће добро размислити хоће ли на трпези имати цијелу печеницу или пар килограма прасетине из рерне – поручује Миленко В, грађевинац из Бањалуке.

Узгајивачи свиња из Српске више пута су нагласили да грађани скупо плаћају домаће прасиће, јер је због увоза смањен број крмача, те да ће, упозоравају, ситуација у овом погледу бити још гора, јер нема заштите домаће производње.

Објашњавају да је, с друге стране, до значајног поскупљења прасића лани дошло због раста цијена сировина, енергената, те рада, односно чињенице да је на овим просторима све мање људи који се бави узгојем и клањем свиња.

– Своју производњу смо довели до гашења, а тај цех ће, нажалост, платити народ – поручују узгајивачи.

Подсјетимо, за ове новогодишње и божићне празнике цијена килограма живе ваге прасића у Српској ишла је и до невјероватних 10 КМ, што је убједљиви рекорд када је ријеч о коштању прасади у то доба године.

Током божићног поста, килограм је коштао око 7 КМ.

Пред Васкрс лане килограм је коштао око 9 КМ, а послије празника цијена је пала на 5-6 КМ.

Пред васкршње празнике 2021, прасићи су, у просјеку, коштали око 4,5, а јагњад око 5,5 КМ по килограму живе ваге.

Цијена живе ваге јагњади тренутно је 7,5-8 КМ, колико је износила и прије петнаестак дана.

(Српска Инфо)