Рекордне температуре у више кинеских градова, прољеће поранило 20 дана :: Semberija INFO ::

 

Рекордне температуре у више кинеских градова, прољеће поранило 20 дана


Foto: Pixabay
У више десетина великих кинеских градова температуре су ове недјеље достигле рекордне сезонске максимуме, а у Вухану и Џенгџоу оне су више и 10 степени Целзијуса него што је то нормално за почетак марта, показују званични метеоролошки подаци.

Вухан, који се налази у средњем току ријеке Јангце, је у понедјељак регистровао температуру од 26 степени Целзијуса, 12 степени више од дугогодишњег просјека почетком марта, док су у Пекингу и околним градовима такође раније ове недеље температуре достигле 22-25 степени Целзијуса, преноси Ројтерс.

Кина је прошле године имала вишемјесечне периоде екстремних вруЋина, гдЈе су на 267 метеоролошких станица измјерене рекордне температуре преко 40 степени током 70-дневне љетње суше која је погодила цијели слив ријеке Јангце, проузрокујући пожаре и штету на усјевима.

Државна метеоролошка служба већ је упозорила да се Кина суочава са још једном годином екстремних временских услова, као посљедицом глобалних климатских промена.

Кинески метеоролошки званичници саопштили су прошле недеље да су просјечне температуре за цијели фебруар биле 1,6 степени Целзијуса више од нормалних, уз просјечне падавине за 3,9 одсто мање од просјека.

Промјена временских услова такође значи да пролеће стиже раније у многим регионима јужно од ријеке Јангце, а у неким случајевима и до 20 дана прије него што је уобичајено, саопштили су метеоролози.

(Независне)