Oбиљежавање 30 година од формирања Другог одреда Специјалне бригаде полиције Шековићи :: Semberija INFO ::

 

Oбиљежавање 30 година од формирања Другог одреда Специјалне бригаде полиције Шековићи


Према програму обиљежавања обиљежавања 30 година од формирања Другог одреда Специјалне бригаде полиције Шековићи свечаности ће трајати два дана, 10. и 11. марта.

У петак, 10. марта, у 18 сати у Дому културе у Шековићима биће промовисана  књига ,,Ратни пут јуришника и специјалаца'', аутора Љубише Милутиновића.

-Ако не запишемо, заборавићемо! Ако заборавимо, као да се није ни догодило оно што, заиста, јесте и какву смо жртву и страдање поднијели. Неки су преживјели. Mноги, нажалост, и нису... Ова књига је писана рјечником ратника. Није писана из разлога да се неком допадне или да се у њој пронађе. Ратници су причали оно чега се присјећају, а ја сам имао задатак да то забиљежим, без икаквог уљепшавања, онако како је било. Ту су и бројне моје фотографије настале током рата, са намјером да употпуне свједочења, да сачувају од заборава и људе и догађаје. Свака слика има неку причу. Говори нам шта је било прије њеног настанка, а шта се касније десило са неким од јунака са те фотографије. Књига која је пред вама написана је с циљем да се испише и опише ратни пут двије, у народу изузетно омиљене, јединице, које су уливале огромно повјерење српском народу, али и војсци и полицији. Те наше јуришнике и специјалце чинили су неки сасвим обични, али млади, лијепи и веома храбри младићи, који су калећи се кроз борбе, постали истински српски јунаци из народа. У почетку јуришници, а послије специјалци. Неки до тада непримијетни младићи и породични људи, постали су прави јунаци, понос свога села или града, Бирча и цијеле Републике Српске. Све битке које су водиле ове јединице, воља и енергија њихових припадника, са ове временске дистанце, дјелују нестварно" , истиче аутор у уводу књиге.

У петак, 10. марта, у Шековићима ће, у склопу промоције књиге, бити и по први пут изложени ратни експонати Сачувајмо од заборав, које је годинама сакупљао Александар Саша Самарџија.



-У суботу, другод дана обиљеђажавања 30 година од формирања Другог одреда Специјалне бригаде полиције Шековићи у 11 часова планиран је парастос погинулим у цркви Покрова Пресвете Богородице у Шековићима, у 11 сати и 30 минута полагање вијенаца и цвијећа у спомен соби, а у 12 сати почиње академија у Дому културе.

Свечаност се завршава у 13 сати и 30 минута свечаним постројавањем на полигону Основне школе у Тишчи'', прецизирају организатори.