У њемачкој откривена руска хакерска група :: Semberija INFO ::

 

У њемачкој откривена руска хакерска група


Њемачке власти разоткриле су међународну хакерску банду која је уцјењивала њемачке јавне установе, приопштено је у понедјељак.

"Код осумњичених се ради о руским држављанима Игору Гаршину, Игору Турашеву и Ирини З., против којих је издан међународни налог за хапшење", стоји у приопштењу Покрајинског уреда за борбу против криминала савезне покрајине Сјеверне Рајне-Вестфалије. Како се наводи, против још осам осумњичених води се истрага.

Државно тужилаштво у Дизелдорфу терети групу која је дјеловала из руског града Јошкар Оле за хакерске нападе на ИТ системе и уцјењивање јавних институција у њемачкој попут Универзитетске клинике у Дизелдорфу, округа Аналт Битерфелд те медијске куће Функе.

Овој групи се осим тога приписују напади на преко 600 установа широм свијета. Против првооптуженог Игора Турашева је међународну потјерницу расписао и ФБИ. Нападачи су помоћу тројанског софтвера блокирали комплетне мреже погођених установа, а за поновно пуштање у промет су тражили милионске износе.

"Напади на критичну инфраструктуру представљају поигравање животом и смрћу", рекао је портпарол Еуропола у Дизелдорфу.

Током хакерског напада на Свеучилишну клинику у Дизелдорфу у септембру 2020., који је блокирао рад болнице, једна жена је морала умјесто у Дизелдорф бити пребачена у оближњи Випертал, али је током превоза преминула.


Хина / БХРТ