Руска војска наставља офанзиву на Бахмут :: Semberija INFO ::

 

Руска војска наставља офанзиву на Бахмут


МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 375. дан. Руска војска наставља офанзиву на Бахмут. Замјеник градоначелника тог града рекао је да се воде уличне борбе, али да руске снаге још нису преузеле контролу.

Резников: Обавезни војни рок можда више неће бити потребан

Украјини можда више неће бити потребан обавезни војни рок, изјавио је украјински министар одбране Олексиј Резников.

-Могуће је да нам више није потребан војни рок - рекао је Резников украјинској новинској интернет страници “Лига”.

Он је додао да лица старија од 18 година могу да прођу специјалну војну обуку и да једном годишње прођу специјализовани тренинг.

Врховна рада усвојила је прошле јесени укидање обавезног војног рока током периода ратног стања.

Ратно стање и општа мобилизација проглашени су у Украјини након почетка руске специјалне војне операције 24. фебруара прошле године.

Балицки: Руси ће ускоро ослободити Запорожје

Руска војска ускоро ће ослободити град Запорожје, који је тренутно под контролом украјинских снага, изјавио је гувернер Запорошке области Јевгениј Балицки.

-Сигуран сам да ће Запорожје бити ослобођено у блиској будућности. Можда за мјесец или годину - то зависи од наших војника - рекао је Балицки за телевизију “Крим-24”.

Он је нагласио да ће Запорожје бити руско, пренио је ТАСС.

-То питање је за нас затворено - додао је Балицки.

Балицки је прошлог мјесеца саопштио да руске снаге контролишу око 62,5 одсто територије Запорошке области. Руска војска је током офанзиве у тој регији крајем јануара преузела контролу над девет насеља која су била под контролом Оружаних снага Украјине.

Линија контакта тренутно је стабилна.

Мисија ЛНР: У гранатирању Луганска погинуло троје цивила

Најмање троје цивила је погинуло, а 14 је рањено у гранатирању Луганска које су украјинске снаге вршиле у протеклих седам дана, саопштила је данас мисија самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) при Заједничком центру за контролу и координацију за ратне злочине у Украјини.

-Укупно 17 цивила је погођено у агресији украјинске војске, од којих су три изгубила живот, а 14 је задобило повреде -, навела је Мисија у објави на свом "Телеграм" каналу.

У објави се наводи да су мете бомбардовања украјинске војске тешким наоружањем била насеља Кременаја, Стаханов, Сватово, Лисичанск, Јурјево, Белоје и Белоје-1.

Према тексту објаве, украјинска војска је током протекле седмице извршила осам удара на територију ЛНР.
Мисија додаје да је украјинска војска испалила пројектиле из вишецијевних ракетних система ХИМАРС и "Град" и артиљеријских топова калибра 155 милиметара.

У ударима су уништене или оштећене 42 стамбене зграде, као и два цивилна инфраструктурна објекта у ЛНР, пренио је ТАСС. /крај/дд

Сијарто: Европска рјешења не функционишу, потребан прекид ватре

Рјешења која Европа покушава да пронађе да би ријешила кризу у Украјини не функционишу, а сукоб би могао да се оконча само прекидом ватре, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

-Први циљ је прекинути убијање људи, што значи примирје и ништа друго - рекао је Сијарто у интервјуу за шведски ТВ канал СВТ.

Према његовим ријечима, санкције ЕУ нису успјеле да зауставе сукоб.

-Већ смо увели 10 пакета санкција. Да ли нас је то довело ближе рјешењу сукоба? Није. Да ли је то бацило Русију на кољена? Није. Да ли је повриједило нас? Јесте. Мисилим да “рјешења” која покушавамо да нађемо у Европи једноставно не функционишу, јер смо се превише занијели менталитетом рата - истакао је он.

На питање зашто Мађарска не шаље оружје Кијеву, Сијарто је подсјетио да Мађарска граничи са Украјином, пренио је ТАСС.

-Не желимо да људи више гину. Ми радимо на томе да сукоби престану. Ми не шаљемо оружје, боримо се за мир - рекао је Сијарто.

Гладков: Једна особа повријеђена, активирана ПВО

Систем противваздушне одбране (ПВО) активиран је у граду Нови Оскол, а једна особа је рањена гелером, саопштио је гувернер руске Белгородске области Вјачеслав Гладков.

-Наш ПВО систем се активирао у Новом Осколу. Оборена су три пројектила. Провјеравају се посљедице на земљи. За једну жртву већ знамо, човјека са повредама од гелера на шаци. Хитна помоћ је на путу - навео је Вјачеслав Гладков данас у објави на “Телеграму”.

Гувернер Белгородске области, која се граничи са Украјином, прецизирао је да су у неколико села у округу Нови Оскол оштећени неки далеководи и фасаде зграда.

Гладков је крајем јануара рекао руском предсједнику Владимиру Путину да је од почетка украјинског гранатирања у регији убијено 25 људи, а 96 рањено.

Шојгу у Маријупољу провјерио обнову инфраструктуре

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу извршио је провјеру радова на обнови инфраструктуре Донбаса, укључујући и град Мариупољ, и похвалио рад Војно-грађевинског комплекса, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

-Министар одбране Руске Федерације, генерал армије Сергеј Шојгу, у оквиру радног путовања у зону специјалне војне операције, провјерио је рад Војно-грађевинског комплекса Министарства одбране Русије на обнови инфраструктуре у Донбасу - наведено је у саопштењу, преноси РИА Новости.

Како се наводи, Шојгу је у Мариупољу извршио инспекцију објеката који су већ предати на употребу и провјерио ток радова на објектима у изградњи.

Руском министру су представљени мултифункционални медицински центар који су изградили војни грађевинари, републички центар за спасавање министарства за ванредне ситуације и нове стамбене зграде.

Шојгу је информисан о изградњи модерног комплекса Федералне медицинско-биолошке агенције Русије који се гради у Мариупољу и нових стамбених објеката, школа и вртића.

Како се наводи у саопштењу, Шојгу је високо оценио рад Војно-грађевинског комплекса и захвалио војним градитељима укљученим у обнову инфраструктуре Донбаса.

Маријупољ је град на истоку Украјине који су руске снаге заузеле у априлу прошле године послије тешких борби са украјинским трупама, у којима је град готово потпуно разрушен.

Кијев: Трају напади на Бахмут, помјерање руских снага у близини Херсона

Генералштаб украјинских снага саопштио је да су руске снаге извеле 27 ваздушних и четири ракетна удара у посљедња 24 сата и настављају да гађају цивилну инфраструктуру.

У извјештају се наводи да су напади на Бахмут и околна насеља и даље у току, при чему је 21 насеље у Доњецку претрпјело гранатирање као и да су руске снаге премјештене близу Нове Каховке у Херсону.


Глас Српске / Агенције