Упркос стабилизацији цијена горива, цијене хране и даље расту :: Semberija INFO ::

 

Упркос стабилизацији цијена горива, цијене хране и даље расту


Цијене горива су у лаганом паду и у протеклом периоду су се стабилизовале. Упркос очекивањима, пад цијена хране није услиједио, поредећи јануар са децембром прошле године. Економисти упозоравају да, иако се очекује пад инфлације у 2023. години, цијене неће падати. 

До сада су енорман раст цијена хране трговци правдали углавом растом цијена енергената, прије свега горива на бензинским пумпама. Међутим, цијене горива су у паду, док цијене хране и даље расту, што се поново могло видјети у јануару у односу на претходни мјесец.

Ни 2023. година није донијела стагнацију цијена хране што се може видјети по статистичким показатељима. Храна је у јануару била скупља за 1,2 одсто у односу на децембар, док је у односу на исти период прошле године то поскупљење високих 22 одсто. Да је тржиште хране постало непредвидиво, грађани су се увјерили на примјеру омиљеног воћа, односно, нико није очекивао да ће банане достићи цијену од готово четири конвертибилне марке. 

Синдикалци у Федерацији Босне и Херцеговине упозоравају да је Влада до сада више бринула о послодавцима, него о радницима и осталим грађанима, те сматрају да је хитно потребно израдити социјалну карту, гдје би се циљано помогло људима којима је помоћ потребна, јер сиромаштво вуче за собом и све остале негативне појаве у друштву.

"Не само да ми кажемо - немамо могућности да остваримо егзистенцију  - психички све друго вуче за собом. Ту је лијечење, за шта ће бити повећане потребе, сви су били кредитно задужени и прије ове инфлације", каже Мевлудин Бектић из Савеза самосталних синдиката Босне и Херцеговине. 

Економисти истичу да је на сцени благи пад инфлације, али да разлога за оптимизам, када су цијене у питању, и даље нема.

"У 2023. години инфлација би требала падати, негдје на ниво испод 10 одсто у већини земаља. Међутим, скренуо бих пажњу да то не значи пад цијена, већ да ће тај пад цијена и даље бити мање изражен него раније", објашњава економиста Аднан Ефендић.

Управо због овога тешко је правити дугорочније прогнозе, истичу стручњаци. Грађанима преостаје да се сналазе, јер када питамо надлежне како зауставити кризу, конкретан одговор, нажалост, никад не добијемо.


БХРТ